Åse Michaelsen (FrP): Kan statsråden gjøre rede for hvordan dagens regelverk sikrer god forvaltning av den økonomiske verdien av forskningsresultater og kunnskap ervervet gjennom offentlig finansiert forskning?
Begrunnelse
Undertegnede er positiv til et utstrakt samarbeid mellom næringsliv og forskningsinstitutt og høyere utdanning. Dette er nyttig både for lære- og forskningsaktørene, som kan dra nytte av næringslivets praktiske erfaring og kunnskap, og for næringslivet, som kan få hjelp til å utvikle og forbedre komplekse produkter og systemer.
Samtidig er det viktig at interaksjonen mellom offentlig finansiert forskning og private selskapers kommersialisering av produkter skjer i ordnede former. Selvsagt skal generelt kunnskap være allmenn tilgjengelig, men i mange tilfeller gjøres det ganske spesifikke nyvinninger som har en kommersiell verdi, og hvor man bør være bevisst på håndtering av denne verdien. For universitet og institutter har man i mange tilfeller samarbeidsavtaler med eksterne, kommersielle aktører som kjøper kunnskapen basert på kontraktsfestede avtaler. I andre tilfeller velger forskningsmiljøet selv å kommersialisere resultatene av forskningen. Dette anses som ganske uproblematisk.
Undertegnede er derimot opptatt av grensedragningen, som kan være vanskelig. Det er for eksempel tilfeller hvor offentlige midler brukes til forskning i universiteter og forskningsinstitutter, men hvor den tilegnede kunnskapen overføres enkeltaktører kostnadsfritt for kommersialisering, mens andre aktører i samme bransjen ikke får tilgang til den kunnskapen som er tilegnet gjennom offentlig finansiert forskningsarbeid.