Ivar Kristiansen (H): Fiskeridirektoratet skriver i en rapport om tildelingsrunden for nye oppdrettskonsesjoner at Nordland har et marginalt potensial for etablering av nye lokaliteter. Derimot vil dagens aktører i regionen ikke ha problem med å øke sin produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Fiskeriministeren har på politisk grunnlag avvist å øke MTB-volumet.
Medfører dette at Regjeringen kaster bort muligheten for økt verdiskaping i Nordland, eller vil statsråden vurdere likevel å øke volumet for eksisterende bedrifter i regionen?
Begrunnelse
Regjeringen har bedt Fiskeridirektoratet utrede hvilke områder som er mindre aktuelle for økning av oppdrettsvirksomhet av laks, ørret og regnbueørret.
I rapporten anser direktoratet følgende områder som mindre egnet:
- Skagerakkysten ut fra en vurdering av de temperaturmessige forhold
- Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane samt Møre og Romsdal til Hustadvika ut fra situasjoner knyttet til sykdommen Pancreas disease (PD) og bekjempelsesstrategien mot denne sykdommen
- I Møre og Romsdal nord for Hustadvika bør eventuelle nytildelinger ses i sammenheng med arbeidet med å oppnå en mer sykdomsrobust lokalitetsstruktur
- I Nordland er det marginalt potensiale for etablering av nye lokaliteter.
Det fremgår imidlertid av rapportens kapittel om Nordland at "Derimot vil dagens aktører som er etablert i regionen ikke ha problem med å øke sin produksjon av laks, ørret og regnbueørret."
Fiskeriministeren bekreftet så sent som 18. juni i Stortinget at det ikke er aktuelt for Regjeringen å øke MTB-volumet for eksisterende aktører, til tross for at dette er fullt ut praktisk mulig og miljømessig forsvarlig.
I Lofoten og Vesterålen vil en slik politikk som antydet fra Regjeringens side virke særdeles negativt. Flere av kommunene preges av nedgang i folketallet, - kommuner med et betydelig utviklingspotensial for oppdrettsnæringen. Kommuner som i dag har en høy miljøstandard på eksisterende oppdrettsaktivitet.