Gjermund Hagesæter (FrP): Vil finansministeren legge til rette for at flere felt kan bli unntatt fra normprisregimet, slik at oljeselskap kan foreta utbygginger med sikkerhet i sikrede fremtidige oljesalg, og derigjennom sikre en bedre utvinningsgrad ved feltene på norsk sokkel?
Begrunnelse
Skattlegging av oppstrøms oljeinntekter gjøres etter en normpris, og ikke etter den pris selskapet selger olje til. Normprisordningen, som forvaltes av Normprisrådet, ble etablert for å forhindre selskap med både oppstrøms- og nedstrømsvirksomhet å selge olje til en lavere pris enn armlengdespris til seg selv. Ved å selge olje til seg selv til lavere enn markedspris kunne et selskap med både oppstrøms- og nedstrømsvirksomhet ellers oppnådd lavere skatt urettmessig.
Noen felt har aldri hatt normpris, men dette er opp til Normprisrådets direksjon å bestemme.
Flertallet av aktører på norsk sokkel er i dag selskap som ikke bedriver nedstrømsvirksomhet. Disse har følgelig ingen insentiver til å selge olje til under markedspris hverken til seg selv eller andre, og normprisreguleringen er dermed relevant for en stadig mindre andel av aktørene på norsk sokkel.
At selskapene i praksis ikke har anledning til å selge olje frem i tid fratar selskapene en måte å sikre økonomien på i utbyggingsprosjektene.
Dette har medført at utbyggingsterskelen i dag ligger vesentlig lavere enn faktisk oljepris og forventet oljepris frem i tid.
Normprissystemet gjør derfor en finansieringsmulighet med basis i fremtidig sikring umulig, fordi skatteberegningsgrunnlaget kan avvike betydelig fra denne prisen idet normprisen fastsettes.
Dette taler for at flere felt og aktører burde unntas fra normprissystemet.