Ketil Solvik-Olsen (FrP): Da forvaltningsplanen ble behandlet i juni 2006, advarte FrP i innstillingen om at "seismikkskyting på fiskefelt før og under de årlige fiskeperioder på feltet kan representere en interessekonflikt mellom fiskeri- og oljenæringen. En samlet opposisjon foreslo også at Regjeringen burde opprette et samarbeidsorgan der OLF og Fiskarlaget sammen med andre aktører bestemmer når og hvor det er formålstjenlig at seismikkskyting og lete-/prøveboring skal finne sted.
Vil statsråden følge opp forslaget, som de rød-grønne stemte ned?
Begrunnelse
Regjeringens politikk knyttet til petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen fremgikk i stortingsmelding nr. 8 (2005-2006) om helhetlig forvaltning av det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten (forvaltningsplan). Som forventet ble meldingen vedtatt i Stortinget uten endringer. Dermed fikk Regjeringen akkurat de fullmakter fra Stortinget som de etterspurte. Regjeringen har således hatt rundt 2,5 år på seg til å forberede og legge til rette for en konfliktfri innhenting av seismikk. Med så god planleggingstid burde det være helt unødvendig å ende opp med et høyt konfliktnivå i en så sensitiv sak. Jeg vil vise til at FrP, allerede under behandlingen av forvaltningsplanen i 2006, understrekte at seismikkskyting måtte legges til de minst konfliktfylte tidspunktene.
Politiske myndigheter skal skape forutsigbarhet, lage klare spilleregler og selv opptre ryddig. I seismikksaken har Regjeringen og Oljedirektoratet også et spesielt ansvar å vise at oljevirksomhet og fiskeri kan leve side om side. I stedet har seismikkinnhentingen til Oljedirektoratet vært en nyhetssak over lang tid. Dette fordi Regjeringens styring av seismikkvirksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen har skapt unødvendige konflikter og bidratt aktivt til å øke motstanden mot oljevirksomhet. Dette reflekteres ved at fiskerne i stor grad sier det ikke er næringen, men myndighetene som er utfordringen. På toppen av dette gikk flere rød-grønne politikere aktivt ut og økte konfliktnivået ved å reise til området og protestere mot egne vedtak, slik SVs Inga Marte Thorkildsen gjorde, eller forhåndskonkludere om standpunkt ved revisjonen av Forvaltningsplanen, som daværende statsråd Haga gjorde.
Undertegnede synes situasjonen er svært beklagelig, og håper den nye statsråden vil gripe fatt i saken umiddelbart. Daværende statsråd Haga fikk flere anmodninger om å redegjøre for Stortinget om seismikkarbeidet. Dette fordi det høye konfliktnivået, samt de mange og motstridende signaler fra Regjeringen om fremdriften, gjorde det nødvendig for Stortinget å bli orientert om situasjonen, om hva slags forarbeid Regjeringen har gjort og hva som var planen videre. Dessverre ble anmodningene skjøvet ut i tid inntil Stortinget avsluttet sine møter for sommeren. Dette vitner om en arrogant holdning til Stortinget i en så vanskelig sak.