Vera Lysklætt (V): For å unngå en ny "Murmansk"-sak i framtida må vi ta lærdom av hele hendelsesforløpet fra 24. desember 1994 og fram til i dag. På bakgrunn av "Murmansk"-saken mener statsråden at vi har gode nok rutiner, en forsvarlig og god nok beredskap - og sist, men ikke minst fagmiljøer som er kompetente nok til å håndtere denne typen ulykker i dag - og hvis ikke, hva må gjøres for at vi skal kunne takle denne typen ulykker på en best mulig måte i framtida av hensyn til både befolkningens liv og helse og det øvrige miljøet?
Begrunnelse
Den 24. desember 1994 rak det russiske krigsskipet "Murmansk" i land i fjæra på Sørøya. Vraket, som etter min mening skulle ha vært fjernet umiddelbart våren -95, har dessverre ennå ikke blitt fjernet etter 14 år, men ligger fremdeles der og ruster i den samme fjæra ved Sørvær.
Nå nylig, etter ett år, har offentligheten fått kjennskap til at et avfallsselskap i Bærum fikk et lass med apparater fra "Murmansk" til gjenvinning og at dette inneholdt radioaktivt materiale. Avfallsselskapet skal ha oppdaget dette for ett år siden, men offentligheten får altså ikke kjennskap til dette før Aftenposten skriver om det den 01.08.08. Vi kan derfor umulig ha gode nok rutiner her i landet for varsling og rapportering når slike stoffer blir oppdaget.
Både folk som bor på Sørøya og andre besøkende har i alle disse årene - i god tro - vært om bord i "Murmansk" - da de aldri har fått noen som helst informasjon fra myndighetene om at det kan være radioaktivt materiale eller andre miljøskadelige stoffer om bord i vraket.
Det er også svært urovekkende at Statens strålevern kun har tatt prøver én gang i forbindelse med at dette enorme krigsskipet - som skulle til opphugging - havnet i fjæra på Sørøya for hele 14 år siden.
Ifølge media så var dette kun vannprøver som ble tatt på utsida av vraket vinteren 94/95. Dette kan umulig være de rutinene og den beredskapen vi skal ha her i landet. Måling av radioaktivitet og annen prøvetaking må selvfølgelig gjennomføres jevnlig ettersom skipet ruster og går i oppløsning.