Dagrun Eriksen (KrF): Ferieavviklingen i sykehjem og hjemmebaserte tjenester har vært en stor utfordring denne sommeren. Det har vært vanskelig både å få kvalifisert hjelp og tilstrekkelig hjelp for å kunne ivareta kvaliteten på omsorgen. Mange av de som har vært i arbeid har hatt uforsvarlig lange vakter. Det er meldt om omsorgssvikt: blant annet neddoping, dehydrering og underernæring.
Vil statsråden kartlegge bemanning og ferieavvikling innen eldreomsorgen i kommunene og bidra til en bedre planlegging og gjennomføring?
Begrunnelse
I løpet av det siste halvåret har det vært mange varslere blant helsearbeidere. Sykepleiere og leger varsler om uholdbare situasjoner i eldreomsorgen og støttes av tilsynsrapportene fra mange sykehjem. Sykepleiere slutter på sykehjem, de orker ikke arbeidspresset. Det meldes om en generell underbemanning og mange ukvalifiserte. Når de best kvalifiserte slutter, blir det enda vanskeligere å rekruttere sykepleiere med spesialutdanning. Med dagens situasjon hvor ca. 80 prosent av pasientene på sykehjem har en demenssykdom, er omsorgsoppgavene ekstra store og krever en bemanning som har kompetanse for å ivareta denne gruppens behov.
I 2006 var ca. 20 pst. av sykehjemsplassene i skjermet enhet, tilrettelagt for de med demenssykdommer.
Gapet mellom helsearbeidernes beskrivelse av dagens situasjon og Regjeringens skryt av alle pengene som har gått til eldreomsorg og om et overoppfylt mål om 10 000 nye hender i omsorgsarbeid, er stor. Det virker demotiverende for alle de som får kutt i bemanningen og som sliter.
Mindre søkning til utdanning innen omsorgsyrkene, mens behovet øker, er en utfordring som må få enda større oppmerksomhet jf. sommerens ferieavvikling. Den største utfordringen er hvordan man kan motivere og beholde alle/flere helsearbeidere innen yrket. Og hvordan rekruttere flere godt kvalifiserte sykepleiere, leger m.fl. til eldreomsorgen.