Ketil Solvik-Olsen (FrP): Regjeringen lover på nytt en løsning for et industrikraftregime, basert på den "franske modellen". Der får industrien kjøpe kraft til selvkost, mot at det investeres i ny kraftproduksjon med tilsvarende kraftvolum. I Norge er franskmennenes kjernekraftløsning utelukket, og da gjenstår kun vannkraft hvor volum og selvkost er av tilstrekkelige størrelser. Soria Moria- erklæringen utelukker dog nye store vannkraftprosjekt.
Vil dette standpunkt endres for å sikre at den franske modellen også kan fungere i Norge?
Begrunnelse
Det vises til Stavanger Aftenblad (13. august 2008, side 16) sin beskrivelse av Frankrikes industrikraftløsning:
"Ordningen går i praksis ut på at det dannes konsortier hvor større industribedrifter legger kraftbehovet sitt ut på anbud. Kraftselskapet som vinner, får forhåndsbetalt for store mengder strøm fra dag én flere år fram i tid. Prisen regnes ut fra selvkost, altså hva det koster å etablere ny produksjon.
Når denne løsningen har gått gjennom i EU-kommisjonen, er det fordi den har innebygget et vesentlig element av forsyningssikkerhet. Kravet er nemlig at konsortiet skal bygge ut ny kraft tilsvarende det den selger til industrien.
Slik kan det omsider komme større mengder ny energi inn i det europeiske systemet. Samtidig forplikter bedriftene seg til å stenge ned produksjonen og stille strømforbruket sitt til myndighetenes disposisjon i krisetider."