Dagfinn Høybråten (KrF): Norge og Kina undertegnet i 2004 en tilleggsavtale som går på samarbeid om tradisjonell kinesisk medisin (TKM). Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM)ved Universitetet i Tromsø ivaretar det faglige ansvaret. Det overordnede målet er å heve den norske kompetansen innen TMK i helsesektoren og blant utøvere av kinesisk medisin.
Hva er årsaken til at bevilgningene er betydelig redusert i 2008,og er det satt i gang en styrt avvikling av alt helsesamarbeid med Kina?
Begrunnelse
Norge og Kina inngikk en intensjonsavtale om et helsesamarbeid i 1999. Det ble undertegnet en treårig handlingsplan høsten 2002 og en tilleggsavtale om samarbeid innen tradisjonell kinesisk medisin (TKM) i 2004.
Akupunktur er en viktig del av TKM, en behandlinsform som i økende grad har blitt en del av det norske folks helsetilbud. Blant annet benytter allerede 20 norske sykehus akupunktur som behandling.
Akupunkturhøgskolen har fått sin Bachelor-grad innen akupunktur akkreditert av NOKUT, noe som viser at TKM er i utvikling nasjonalt.
Fra miljøet knyttet til Norge-Kinasamarbeidet har det kommet god norsk akupunkturforskning som er lagt merke til internasjonalt.
Innen alternativ behandling er det viktig med forskning for å sikre at tilbudet er forsvarlig og har den tiltenkte effekt.
Samarbeidet Norge-Kina har også foregått på andre helseområder, der Helsdirektoratet har det operative ansvaret for oppfølging.
Statsråd Sylvia Brustad undertegnet en ny handlingsplan i 2006 med følgende prioritering for samarbeidet de neste årene: Helsesystemer, folkehelse og forebygging, omsorgstjenester, offentlige helsetjenester, forebygging av og kontroll med smittsomme sykdommer og mor-barn-helse.