Trine Skei Grande (V): Vil finansministeren ta initiativ til at det blir etablert etiske retningslinjer i selskaper hvor staten er største eier når det gjelder investering og aktivitet i andre land, etter modell av tilsvarende retningslinjer som gjelder for Statens pensjonsfond - Utland?
Begrunnelse
I de siste dagene har vi sett flere eksempler på at store norske selskaper hvor staten er den største eier driver med tvilsom og langt på vei uetisk virksomhet i andre land. Felles for begge er at staten som eier i beste fall opptrer passivt - muligens i mangel av relevante virkemidler. Konkret gjelder dette selskapet Yara som har brutt norske myndigheters klare frarådning mot handel med varer fra Vest-Sahara gjennom kjøp av 16 800 tonn fosfat, til en anslått verdi av nærmere 40 mill. kroner, og det gjelder StatoilHydros oljesand-prosjekt i Athabasca-regionen i Alberta, Canada.
Jeg er klar over at Stortinget ikke kan vedta eller pålegge selskapene egne etiske retningslinjer, men etterlyser samtidig en vilje hos den største eieren til å gå i dialog med selskapene for at de selv skal ta initiativ til å følge samme etiske retningslinjer for aktivitet og investering som Statens pensjonsfond - Utland. Eierskapsmeldingens forventninger om at alle selskapene ivaretar hensyn til bl.a. miljø, etikk og utvikling er dessverre altfor lite forpliktende i så måte.
Staten som myndighet og eier må kunne stille høye krav og forventninger til selskapenes samfunnsansvar og kreve at selskapene tar et bredt ansvar, blant annet i forhold til miljøkonsekvenser, etisk forsvarlig opptreden med videre.
I begge eksemplene over er dessverre ikke dette tilfellet.
Jeg er videre klar over at det strengt tatt er nærings- og handelsministeren som er konstitusjonelt ansvarlig for disse selskapene, men jeg ber likevel om en vurdering av problemstillingen fra finansministeren med bakgrunn i at det er finansdepartementet som forvalter de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond - Utland og at finansministeren også er bærekraftminister.