Elisabeth Røbekk Nørve (H): Mener statsråden det var riktig å overprøve vurderingene til Fiskeridirektoratets regionkontor når det gjelder bestandsvurderingene av hummer i Møre og Romsdal, er statsråden bekymret for at helheten av de nye reguleringene kan få unødvendige konsekvenser for yrkesfiskerne, og kan statsråden avklare om det fremdeles skal være dybdebegrensninger på krabbefiske?
Begrunnelse
Sunnmørsposten hadde følgende forside 25. august d.å.: "Krise for hummarfisket". Det fremgikk i avisen at fangsttiden etter hummer blir kraftig kuttet, at det innføres et pålegg om at det i alle hummerteiner skal være en fluktvei på 60 mm, og på krabbeteiner skal fluktveien være 80 mm, at dybdebegrensningene for krabbefiske oppheves og at teineantallet begrenses til 100 for yrkesfiskere og til 10 for hobbyfiskere.
Regiondirektør Sverre Ola Roald i Fiskeridirektoratet er uenig i forskernes bestandsvurdering for hummer i Møre og Romsdal, og uttaler at "Vi har argumentert med at hummerbestanden i vårt område i dag er innenfor det bestandmålet vi har satt, nemlig 10 hummere per 100 teiner. Dette mener vi å ha godt belegg for."
Roald uttaler at slik han tolker regelverket, blir det heretter ikke dybdebegrensning for krabbefisket. Hans Sande uttaler at "De som driver fiske med teiner på dybder på 3-4 meter på høsten er ikke på jakt etter krabbe. Den står på dybder på 12-15 meter. Og ingen skal komme å fortelle meg at de som driver slikt fiske kaster ut de humrene som går i teinene." Jeg mener det er sterkt bekymringsfullt dersom regelverket nå endres slik at det åpner for mer ulovlig fiske at hummer, fordi dette er en trussel mot bestanden.
Det fremgår videre at hummerfiskerne på mindre enn tre ukers varsel må skifte eller bygge om alle teiner, og får fangsttiden og antall teiner kraftig redusert.
I FiskeribladetFiskaren fremgår det 27. august d.å. at hummerfiskerne reagerer på at så mange nye regler blir innført samtidig. Daglig leder i Fiskarlaget Sør Trygve Bjørnerem mener Fiskeridepartementet har oversett yrkesfiskere med hummerfisket.
Jeg er glad for at det nå blir forbud mot rognhummer, fordi dette er viktig for bestanden. Men jeg er bekymret for at de grep som tas ensidig er negative for fiskerne, og i alle fall i Møre og Romsdal unødvendig strenge, uten at det samtidig tas positive grep. Høyre ønsker et program for utsettelse av hummer i statlig regi.