Torbjørn Hansen (H): Regjeringen har i hjemfallssaken sviktet muligheten til å gi industrien langsiktig krafttilgang. En konsekvens kan være at Hydro ikke har et økonomisk grunnlag for å investere 10 mrd. kroner i verdens mest moderne aluminiumsanlegg på Karmøy. LO-leder Roar Flåthen tar på Dagsrevyen 9/9 til orde for at Regjeringen skal bruke sin eierposisjon i Hydro til å tvinge gjennom en slik investering.
Vil det være i samsvar med Regjeringens eierskapspolitikk å legge et slikt press på Hydro i denne saken?
Begrunnelse
LO-leder Roar Flåthen sa følgende på Dagsrevyen 9/9-2008:
"Vi kommer ikke til å akseptere at det ikke investeres i Karmøy, og vi er ikke ferdig med saken før den investeringsbeslutningen tas. De forventninger til Hydro må også Regjeringen ha for de er også en stor eier i Hydro."
Regjeringen har i flere saker opptrådt uforutsigbart i eierskapsspørsmål:
- avsettelsen av styreleder i Norsk Hydro
- kjøp av aksjer i Aker Holding uten ekstern finansiell kvalitetssikring
- retrett på styrelederkandidat i Statoil
Eierskapsmeldingen gir inntrykk av at Regjeringen opptrer profesjonelt og følger spillereglene som gjelder for statens eierskap i aksjelov og retningslinjer for selskapsledelse. Oslo Børs har likevel påpekt at Regjeringens håndtering i flere saker har vært egnet til å gjeninnføre aksjerabatten på børsnoterte foretak med statlig eierskap.
Et press på Hydro til å gjøre en investering på 10 milliarder uten at det av selskapet vurderes som forretningsmessig forsvarlig vil i så henseende være en alvorlig sak, særlig i lys av den håndteringen Regjeringen har hatt av styret i selskapet det siste året.
Håndteringen i flere saker gjør det relevant å få avklart om den type krav LO, med sin tilknytning til Regjeringen, her fremsetter likevel kan være aktuell politikk selv om det bryter med den linjen som presenteres i eierskapsmeldingen.