Dagfinn Høybråten (KrF): TV-aksjonen Blå Kors har satt barns problemer i kjølvannet av foreldrenes alkohol- og narkotikabruk på dagsordenen. Disse problemene gjelder også barn i mange av Norges samarbeidsland. Norge har bidratt til å få et vedtak på Verdens helseforsamling om at WHO skal utarbeide en Global strategi mot alkoholskader. Behovene for å innarbeide rusperspektivene i bistandsvirksomheten er stort i mange land.
Hvordan vil statsråden bidra til å sikre at disse utfordringene møtes i norsk utviklingsarbeid?
Begrunnelse
TV-aksjonen Blå Kors har bidratt med flere dokumentarprogrammer og informasjon gjennom aksjonsdagen med fokus på hvordan rusproblemer medfører skader for andre enn brukeren. Det er særlig barna og familien til brukerne som lider. TV-aksjonsmidlene skal fordeles mellom tiltak i Norge og tiltak i noen utvalgte utviklingsland. Mange land sliter med store rusproblemer, og alkoholbruken har en tendens til å øke i forbindelse med økonomisk utvikling, så sant ikke mottiltak, forebygging, settes i verk. WHO har dokumentert at alkohol er risikofaktor nr. fem for sykdom og tidlig død på verdensbasis. I utviklingsland med lav dødelighet, det vil si de landene som har løst en del av de mest akutte helseutfordringene knyttet til fattigdom, er alkohol risikofaktor nr 1.
Samtidig ser alkoholindustrien på disse landene som sine lovende markeder når forbruksveksten flater ut i Vesten. I en del land i Afrika har FORUT dokumentert hvordan industrien nå er i ferd med å legge ferdigskrevne alkoholpolitikkdokumenter på bordet. (Se Drinks industry supplanting government role in alcohol policies in Sub-Saharan Africa)
Norge sammen med de nordiske landene har tatt et initiativ i WHO som førte til at Verdens helseforsamling vedtok en alkoholresolusjon i 2005 (WHA58.26 Public health problems caused by harmful use of alcohol). På helseforsamlingen i vår fulgte de afrikanske landene med Kenya og Rwanda i spissen opp. De la fram et resolusjonsforslag om å utarbeide en global strategi mot alkoholskader (WHA61.4 Strategies to reduce the harmful use of alcohol). Den ble vedtatt og dette arbeidet er nå i gang i WHO.
I norsk bistandsvirksomhet har kvinner og likestilling en sentral plass. Helse og utdanning har også en sentral plass i fattigdomsbekjempelsen. Som vi har sett i forbindelse med TV-aksjonen påvirkes disse problemene også av rus. En slik sammenheng er nå også dokumentert for et annet sentralt bistandstema; HIV/AIDS. Det er derfor behov for å innarbeide rusproblematikk blant de temaene bistandsvirksomheten tar opp.