Odd Einar Dørum (V): Hvilke tiltak vil statsråden treffe for å sikre ytringsfrihet for skoleledere og andre kommunalt ansatte, blant annet sett i lys av den nye offentlighetsloven som trer i kraft fra 1. januar 2009?
Begrunnelse
Undertegnede viser til oppslag i bl.a. Dagsavisen 20/10 d.å. vedrørende Utdanningsforbundets undersøkelse om skoleledere og ytringsfrihet.
Nevnte undersøkelse viser bl.a. at åtte av ti tror rektorer ikke tør å stå fram offentlig og fortelle om kritikkverdige forhold ved egen skole. Hver tredje rektor svarer at hun selv har opplevd at lojalitetskrav har gjort at hun har vegret seg fra å delta i den offentlige debatten, og mer enn hver tiende skoleleder har opplevd reaksjoner fra ledelsen på grunn av uttalelser de har gitt.
Etter undertegnedes mening er det en selvfølge at kommunalt ansatte skal ha ytringsfrihet om forhold som berører arbeidsplassen. Arbeidsplassen er innbyggernes eiendom, og det er klart at de som kjenner til hvordan forholdene er må være en del av den offentlige debatten. Innbyggerne har krav på å vite hvordan offentlige virksomheter forvaltes og driftes.
I Oslo kommune har det - på initiativ fra Venstre - blitt innført en åpenhetsplakat for kommunens ansatte, og en veiledning om hvordan offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet skal praktiseres. Undertegnede mener at dette er et initiativ til etterfølgelse også på nasjonalt nivå.