André Oktay Dahl (H): Vil statsråden ta initiativ til å legge frem konkrete strakstiltak, være åpen for endringer i statsbudsjettet og umiddelbart sette seg ned med politiets organisasjoner og ledelse for å finne en løsning på den akutte krisen etaten nå er i?
Begrunnelse
Det hører til sjeldenhetene at statsråden ikke vil kommentere en dagsaktuell mediesak, men det er tilfelle i forhold til politiets ressurssituasjon på Romerike, jf. RB 26.10.2009. Politiet på Romerike loggførte ifølge RB natt til lørdag 29 prioriterte oppdrag hvor politiet selv mener de burde rykke ut, men som de ikke hadde kapasitet til å reise ut til. Natt til søndag 19.10.2009 var Oslo politidistrikt i en liknende situasjon, jf. også spm. avsendt statsråden om dette. Flere og flere ser nå at det fremlagte statsbudsjett ikke svarer på de akutte problemene politiet nå står overfor, etter at statsråden lovet at henholdsvis 2008 og 2009 skulle bli politiets år. I åpen høring med justiskomiteen kom det frem kraftig og entydig kritikk av budsjettet i forhold til politiets driftsbudsjetter, som ikke inneholder et strakstiltak av noe omfang. 10 millioner til sivilt ansatte innebærer eksempelvis i underkant av 1 stilling per politidistrikt. I tillegg mangler konkrete seniortiltak og den reelle styrkingen på 260 millioner blir antageligvis spist opp av allerede igangsatte prosjekter, investeringer til nødnett, DNA mv. Statsråden synes bevisst å benytte medlemmene av justiskomiteen fra Ap til å spre et inntrykk av at politiet driver ulovlige aksjoner i diverse medieoppslag rundt omkring.
Tiden er ikke den rette for denne type kampanjer rettet mot politiet. Dette bidrar til å skape økt konflikt og tildekker det reelle problemet - at vi har et overtidsbasert system som ikke bidrar til trygghet. I denne situasjonen må statsråden ta initiativ til å møte politiet og i samråd med politiet fremme konkrete strakstiltak og være villig til å endre på det fremlagte statsbudsjett. Stortinget har nå det formelle ansvaret for å behandle statsbudsjettet, men med en flertallsregjering forutsettes det at angjeldende statsråd legger stoltheten til side og legger til grunn en virkelighetsoppfatning som er et godt stykke unna enkelte av de til dels misvisende pressemeldingene som ble sendt ut ved fremleggelsen av budsjettet.