Ola T. Lånke (KrF): Den frivillige redningstjenesten i Norge lider under sviktende rekruttering. Rammevilkårene er i dag for dårlige til at organisasjonene kan klare å holde det gående bl.a. med å utdanne tilstrekkelig kompetent mannskap til søk etter savnede. Tjenesten er svært krevende og totalt avhengig av at det til enhver tid finnes nok kvalifisert mannskap som er villig til å ofre tid og krefter.
Hvordan vurderer statsråden redningstjenestens situasjon og hva vil han gjøre for å sikre bedre rekruttering til denne viktige tjenesten?
Begrunnelse
Den frivillige redningstjenesten setter harde krav til de som deltar. Særlig har ansatte i det private næringslivet ofte problemer med å få fri fra arbeid for å reise på aksjoner. Selv om de får fri, blir de fleste trukket i lønn av arbeidsgiver. Det sier seg selv at dette både går ut over motivasjonen og reduserer muligheten til å frigjøre seg for å dra av gårde.
Den frivillige redningstjenesten er en enormt viktig samfunnsressurs som på kort varsel kan mobiliseres for å søke etter og redde mennesker i nød. Dette er en verdi samfunnet ikke har råd til å miste. Dersom det skulle etableres en tilsvarende profesjonalisert redningstjeneste i Norge, ville det koste samfunnet langt mer.
I 2007 deltok norske redningshunder i 217 aksjoner i regi av redningssentralen. Over 5000 timer ble brukt i søk. Det ble brukt 1020 hundeførere.
Fortsatt er dette en drivkraft og motivasjon som får flere til å arbeide frem mot en godkjenning i Norske Redningshunder. Utdanningen tar i gjennomsnitt tre år, og hver enkelt bruker ca. kroner 150 000,- av egen lomme for å nå dette målet. "Belønningen" er å stå i beredskap 24 timer i døgnet. Helt gratis! Det er kort beredskapstid, ofte er hundeførerne på plass etter meget kort tid.
Ordningen er slik at de frivillige får dekket utgifter til kjøring, kost samt noe i tillegg i forbindelse med aksjoner, etter gjeldende satser. Dette fungerer bra. Alle må imidlertid også ha kontinuerlig kompetanseheving + dekning for tapt arbeidsfortjeneste under aksjoner. Dette fordi det stilles høye krav til hundeførerne. De skal være godt forberedt og kunne klare seg alene i 24 timer ute i fjellet.
Lederen i justiskomiteen i Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten, har uttalt at "det absolutt må satses på den frivillige redningstjenesten". Dersom det også er Regjeringens politikk kommer den heller ikke forbi å måtte gjøre noe som monner med rammevilkårene for tjenesten.