Robert Eriksson (FrP): Ifølge oppslag i Trønder-Avisa 23. oktober d.å., og Innherred Folkeblad 22. november d.å., fremkommer det at rusprosjektet No. 46 på Rinnleiret nå trues med nedleggelse. Dette skyldes at de årlige prosjektmidlene fra Sosial- og helsedirektoratet opphører ved utgangen av 2008, og at ingen av kommunene har midler til å erstatte det statlige bidraget.
Vil statsråden legge til rette for at prosjektperioden kan utvides med ett år, og vil statsråden vurdere om No. 46 kan videre utvikles til et integreringstilbud?
Begrunnelse
Prosjektet var unikt i norsk sammenheng da det startet for tre år siden (høsten 2005), med midler fra Sosial- og helsedirektoratet. Ved utgangen av 2008 er prosjektperioden over.
Den 3. desember d.å. vil Innherred samkommunestyre behandle en eventuell nedleggelse av rusprosjektet No. 46 på Rinnleiret. I løpet av disse tre årene har mellom 25 og 30 rusmisbrukere fått hjelp til å mestre hverdagen, og flere har kommet ut i yrkeslivet.
Ifølge fagpersoner blir det påpekt at en nedleggelse av tilbudet er svært kortsiktig. Situasjonen er at rustjenesten i kommunene jobber under høytrykk. Tilgangen på narkotiske stoffer har ikke vært så stor siden begynnelsen på 1990-tallet, ifølge Foreningen mot Stoff Innherred.
Adm. dir. i Rusbehandlingen Midt-Norge uttaler til Trønder-Avisa den 23. oktober d.å., sitat: "Jeg synes det er synd hvis Verdal og Levanger kommune ikke ser seg tjent med å opprettholde tiltak som No. 46." Etter hans vurdering ville No 46. kunne videreutvikles til et integreringstilbud som kunne vært et godt tilbud sett opp imot samhandlingsreformen som skal settes ut i livet i 2009.
Ifølge kommunene selv har ingen av dem midler som kan erstatte det statlige bidraget. Dette til tross for at Rusbehandling Midt-Norge ønsker å bidra med en årlig støtte på 300 000 kroner for å sikre videreføring, jf. Trønder-Avisa den 22. oktober 2008. En videreføring til et fast tiltak betyr ellers at Levanger og Verdal kommune må bidra med henholdsvis 600 000 kroner og 500 000 kroner årlig, utover de om lag 1,2 - 1,5 millionene som tidligere har blitt dekket gjennom tilskudd fra Sosial- og helsedirektoratet.
Det er flere av brukerne som har stått frem i media og omtalt at prosjektet har vært selve redningen for dem.
Etter undertegnedes mening vil det beste være at flest mulig får et "pakke" dagtilbud. Undertegnede er imidlertid klar over at det koster en del å ha et tilbud som No 46., men samtidig er det god samfunnsøkonomi hvis det forhindrer tilbakefall. Jeg vet videre at statsråden har hatt et sterkt engasjement for dette tilbudet tidligere, og håper han fortsatt vil legge til rette for at staten kan bli med på en utvidelse av prosjektperioden, samt legge til rette for at tilbudet kan videreutvikles til et integreringstilbud.