Sonja Irene Sjøli (H): Det vises til VG 5. desember om kreftsyke NN som er blitt tilkjent erstatning fra staten pga. feilbehandling i det offentlige helsevesen. Han får imidlertid utbetalt bare en femtedel fordi NPE påberoper forkortet levetid for ikke å gi ham hele erstatningen. NPE benytter en unntakshjemmel i skadeerstatningsloven, og det fremkommer at det er svært ulik oppfatning blant jurister om NPE's bruk av loven.
Hva er statsrådens vurdering av NPE's tolkning av §3.9 i skadeerstatningsloven?
Begrunnelse
Saken viser at leger i det offentlige helsevesen overså NNs kreft i 14 måneder, og at en forsinket kreftdiagnose medførte kreftspredning og uhelbredelig sykdom. NPE's egne sakkyndige mener diagnosen kunne vært stilt allerede i 2006. NN ble tilkjent 900000 kr i erstatning, men får utbetalt bare en femtedel med den begrunnelse at han snart skal dø. Jusprofessor Fleicher mener NPE bommer fullstendig når de tar fra NN erstatningen. NPE poengterer selv at unntaksbestemmelsen for å utbetale en oppstykket og redusert erstatning brukes sjelden, og at det bare foreligger to saker hvor unntaksbestemmelsen er brukt.
Fleicher uttaler til VG at:
"bestemmelsen i skadeerstatningsloven sier helt klart at skadelidte har krav på å få en engangsum. Og det må være særlig klart når det gjelder menerstatning. Paragrafen om teminvise ytelser er først og fremst aktuell ved en annen type erstatning enn menerstatning. Dette er mer aktuelt ved økonomiske inntektstap"
Han påpeker videre at poenget med menerstatning er at skadelidte skal få en kompensasjon for skaden eller menets betydning for livsutfoldelse.
Avdelingsdirektør i NPE Anne Mette Gulaker uttaler til VG at "Blant de tilfellene vi kan benytte dette, er ved veldig dårlig prognose med hensyn til levetid"
Det fremkommer, også at fra NPE at praksis på dette er område er beskjeden, kun to tilfeller.
Advokat Jan Inge Thesen mener at saken er av prinsippiell viktig . "NPE påberoper seg forkortet levetid for ikke å gi ham hele erstatningen for en skade det offentlige selv har påført." Og han mener NPE bruker feil juss, og at hvis vedtaket blir stående, kan det få konsekvenser for andre i lignende situasjoner.