Torbjørn Hansen (H): Erstatningsnevnden skal behandle saker om erstatning som følge av tapte inntekter som følge av sommerens seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er nå frykt i næringen om at fiskere vil gå konkurs på grunn av sen saksbehandlingstid.
Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at saksbehandlingen skjer raskt og på en slik måte at unødig tap av arbeidsplasser og verdier unngås?
Begrunnelse
I Fiskeribladet Fiskaren fremgikk det fredag 12. desember 2008 at bare 25 av de vel 60 søknadene som var kommet inn da erstatningsnevnden hadde sitt møte 5. november, ble behandlet. Ingen vet per i dag hvor mange av disse som får erstatning. Over en måned etter at vedtakene er fattet, er protokollen fra møtet fortsatt ikke signert.
Kystfiskarlagets daglige leder uttaler at "Her vet man i utgangspunktet at konfliktnivået er høgt. Da er det nærmest uforståelig at man ikke tar saken på større alvor."
Talsmann for fiskerne i Andøy Fiskarlag uttaler: "Her lav man fiskere gå konkurs uten å løfte en finger, stikk i strid med alle fagre løfter."
Leder i Fiskarlaget Reidar Nilsen sier: "Slik dette nå håndteres, er det stikk i strid med de forutsetningene som ble lagt."
Norsk næringsliv er nå inne i en finanskrise, og prognosene for neste år er alvorlige.
Det er derfor av største betydning at norske myndigheter sørger for å gjøre det den kan for å forhindre større konsekvenser enn nødvendig. Saksbehandlingstid er et område myndighetene rår over, og det er meget alvorlig om sen saksbehandlingstid medfører konkurser med tap av arbeidsplasser og verdier som konsekvens.