Elisabeth Vik Aspaker (H): UNIS ble etablert for å gi Svalbard flere bein å stå på samtidig som det ble lagt til rette for avansert forskning bl.a. på klima- og miljøspørsmål.
Mener statsråden at en fortsatt vekst i aktiviteten ved UNIS ikke er forenlig med å ta vare på svalbardnaturen, og hvordan mener statsråden en nedbygging av UNIS harmonerer med Regjeringens målsetting om å satse i nordområdene der det på Svalbard ligger særlig til rette for internasjonal klimaforskning?
Begrunnelse
Ved UNIS drives forskning av global betydning innenfor klima og miljø. Institusjonen opplever for tiden rekordhøye søkertall. Alle kurser er fulltegnet, og det opereres med ventelister flere steder. UNIS tiltrekker seg mange dyktige studenter fordi man har lyktes med å tilpasse seg kvalitetsreformen og fordi UNIS er blitt godt kjent internasjonalt.
Kraftige økninger i felt- og infrastrukturkostnader gjør at UNIS nå trues av store kutt studieåret 2009/2010 som følge av at grunnbevilgningen fra Kunnskapsdepartementet ikke er tilpasset aktivitetsnivået. Konsekvensene er ifølge UNIS-direktør Gunnar Sand, at 12 av 30 fag må tas ut av studiekatalogen, at antall studentårsverk reduseres fra 140 til 120 og at fagstaben må kuttes med fem årsverk. Utviklingen ved UNIS er bekymringsfull. Små spisse fagmiljøer er sårbare, og fravær av langsiktighet gjør det enda mer krevende å rekruttere og opprettholde kvaliteten ved UNIS.
Signalene fra statsråd Tora Aasland om at aktiviteten ved UNIS skal styres ned står i skarp kontrast til regjeringens utpeking av nordområdene som Regjeringens strategiske satsingsområde.
Universitetene på fastlandet ser med bekymring på kutt i studietilbudet fordi fag ved UNIS inngår som ledd i flere av deres studietilbud.