Ivar Kristiansen (H): OED har nå valgt åtte forskningssentre for fornybar energi og klimavennlige energiløsninger, som på sine områder skal bli ledende i landet. Staten skal bevilge nær en mrd. kr. til sentrene. Ingen av sentrene lokaliseres nord for Trondheim, på tross av at den nordlige landsdelen i dag har en betydelig fornybar energiproduksjon og i fremtiden kan bli en betydelig energileverandør til Europa.
Hva skyldes det at Regjeringen har valgt å hoppe over nordnorske forskningsmiljøer (Narvik, Bodø, Tromsø) i dette arbeidet?
Begrunnelse
Selv om energiutvikling og energiproduksjon i større og større grad utvikler seg nordover, presterer Regjeringen og Forskningsrådet å hoppe over nordnorske forskningsinstitusjoner, når det nå er plukket ut åtte norske forskningssentre som skal bli landsledende innenfor CO2 håndtering, sol, havvind, bioenergi og energieffektivisering. Olje og gassvirksomheten flyttes mer og mer nordover, og det forventes at rundt 2/3 av gjenværende ressurser befinner seg i Norskehavet og Barentshavet, altså utenfor Nord Norge. Nordland er i dag landets største kraftprodusent. Landsdelen ligger i tet mht potensial for mikro, mini og småkraft, vind og havvind. Tunge miljøer i nord har betydelig kapasitet på klimaforsking og nordområde kunnskap. Likevel er ingen av disse miljøene kommet i betraktning når Regjeringen satser nær en milliard kroner på å utvikle mer kunnskap på de nevnte viktige områdene. En slik prioritering vil sannsynligvis bidra til å svekke kompetansen i nord på områder som heller hadde fortjent økt prioritet.