Skriftlig spørsmål fra Olav Gunnar Ballo (SV) til miljø- og utviklingsministeren

Dokument nr. 15:656 (2008-2009)
Innlevert: 05.02.2009
Sendt: 06.02.2009
Besvart: 13.02.2009 av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Olav Gunnar Ballo (SV)

Spørsmål

Olav Gunnar Ballo (SV): I Vest-Finnmark har et høyt reintall medført overbeite og miljøskader på naturen. Reinlaven er borte i store områder, og langs reingjerdene er det erosjoner og forørkning. Skadene er så omfattende at selv uten rein i områdene kan det ta 50-100 år før naturen igjen kommer i økologisk balanse og gjenveksten av reinlav og annen vegetasjon er normalisert.
Hva vil Miljøverndepartementet gjøre for å hindre nye miljøskader på naturen i Finnmark?

Begrunnelse

Nye nasjonalparker er anlagt både på Seiland og på Varangerhalvøya. Mens barmarkskjøring er forbudt for saueeiere i Seiland nasjonalpark har reindriften dispensasjon i samme område til å kjøre inn i nasjonalparken med barmarkskjøretøyer. Dette illustrerer hvordan naturen må lide fordi reindriften og dens utøvere gis forrang også i sårbare naturområder som skades varig av overbeite, nedtråkking og barmarkskjøring. Det framstår som noe av et paradoks at mens Regjeringen (fornuftig nok) har arbeidet aktivt for å ivareta havområdene gjennom forvaltningsplanen bidrar dagens tilskuddsordning til reindriftsnæringen til at det pr dato sannsynligvis er over 50.000 flere dyr bare i Vest-Finnmark enn de bestandsmål Regjeringen selv har satt. Regjeringen kartlegger nå om man kan finne erstatningsarealer for den ødelagte naturen, i stedet for å slå ned på de naturødeleggelsene som allerede har funnet sted. Miljøverndepartementet har etter undertegnedes syn et selvstendig ansvar for å se til at dette ikke skjer, ikke bare som høringsinstans for andre departementer, men også i kraft av at departementet på selvstendig grunnlag skal ivareta naturen.

Erik Solheim (SV)

Svar

Erik Solheim: Jeg viser til brev av 5. februar 2009 fra Stortingets presidentskap med vedlagt spørsmål fra stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo til skriftlig besvarelse.
I likhet med spørsmålsstilleren er også jeg bekymret over at overbeiting de senere år har ført til urovekkende naturskader i deler av Finnmark. Dette har ikke bare negative virkninger for naturgrunnlaget, men kan på sikt også bli til stor skade for samisk reindriftsnæring og i siste instans få negativ betydning for samisk kultur og bosettingsmønster.
Store naturområder er sikret gjennom arbeidet med områdevern etter naturvernloven. Natur-vernet og reindriften har mange steder sammenfallende interesser i at slike områder tas vare på. På den annen side er det en utfordring at reindriften gis anledning til driftsformer som mange steder, også innenfor våre verneområder, innebærer press på naturgrunnlaget. Vi står overfor utfordringer når vi på den ene siden skal ivareta våre internasjonale forpliktelser over-for samene som urbefolkning og hvor reindriften er en sentral og tradisjonsrik kulturbærer, og på den annen side ivareta våre internasjonale forpliktelser overfor naturarven og det biologiske mangfoldet. Denne problemstillingen gjelder også når vi skal utforme regelverk og for-valtningspraksis innenfor våre verneområder.
Mitt syn er at vi i samråd og dialog med samisk reindriftsnæring må søke å komme nærmere en langsiktig løsning der reindriften blir bærekraftig i forhold til naturgrunnlaget generelt. Målet må videre være at reindriften i våre verneområder skal drives på en bærekraftig og øko-logisk måte innenfor rammen av intensjonen med vernet og verneformål for det enkelte verneområde.