Morten Høglund (FrP): Den 11. februar ble Morgan Tsvangirai fra Movement for Democratic Change (MDC) tatt i ed som statsminister i den nye samlingsregjeringen i Zimbabwe. Internasjonale medier viser til at maktdelingsavtalen mellom MDC og Mugabes parti ZANU-pf er skjør. Flere store bistandsaktører har uttalt at de ikke er villige til å åpne opp for bistand til Zimbabwe, før Mugabe viser at han er villig til å dele makten.
Hvilke betingelser vil utviklingsministeren stille overfor Zimbabwe når landet skal motta langsiktig bistand fra Norge?
Begrunnelse
Robert Mugabe har sittet som president i Zimbabwe siden 1980. Hans politiske vanstyre de siste tiårene har medført at landet nå står overfor enorme problemer knyttet til politisk krise, ekstrem inflasjon, aids- og koleraepidemi og sammenbrudd i de fleste samfunnstjenester. Norge fortsatte å gi stat til stat bistand til Zimbabwe helt frem til august 2001, lenge etter at Mugabe hadde begynt å vise sine diktatoriske tendenser. Norge fortsetter imidlertid å gi bistand til Utviklingsorganisasjonen i sørlige Afrika (SADC), som beskrev valget i Zimbabwe i 2005 som fritt og rettferdig trass i at de aller fleste internasjonale observatører viser til omfattende valgfusk, korrupsjon, vold og undertrykking i regi av Mugabes støttespillere.
Maktdelingsavtalen som nylig er inngått mellom ZANU-pf og MDC gir flere grunner til bekymring. Direktør Jennifer Wilson i menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House mener avtalen ikke reflekterer viljen til det zimbabwiske folk og at den ikke kan ses på som en levedyktig løsning så lenge Mugabe ikke går med på vidtrekkende reformer.
Den påtenkte viseministeren i landbruksdepartementet, Roy Bennett fra MDC ble pågrepet og anholdt like før edsavleggelsen. Bennett er ifølge hans advokat siktet for å ha deltatt i konspirasjoner mot statens sikkerhet. Ifølge CNN ble selve innsettelsesseremonien av regjeringen også forsinket fordi Mugabe og ZANU-pf ville utnevne flere ministre enn det som var nedfelt i avtalen.
Talsmann Robert Wood i USAs utenriksdepartement har nylig uttalt til BBC at det bare vil være aktuelt å lette sanksjonene samt åpne opp for bistand til Zimbabwe når man ser bevis på en reell maktdeling såvel som inkluderende og effektivt styresett. Wood oppfordrer videre verdenssamfunnet til å fortsette å overvåke Mugabe for å påse at hans parti etterlever avtalen med MDC, såvel som respekterer grunnleggende menneskerettigheter. Tilsvarende uttalelser har kommet fra Storbritannia, hvor utenriksminister David Miliband har advart at den nye regjeringen vil bli bedømt etter sine handlinger.