Ib Thomsen (FrP): Sett fra et politisk partis ståsted, så er det problematisk at folk som permitteres i sin sivile jobb, også må trekke seg fra sine folkevalgte verv i situasjoner hvor personer blir 50 % permittert.
Hvordan vurderer statsråden konkret slike tilfeller, som det kan komme flere av i tiden fremover, dersom ledigheten fortsetter å stige?
Begrunnelse
Personen det gjelder sitter i kommunestyret og i hovedutvalg for undervisning. Begge utvalgene har kveldsmøter, og har en møtegodtgjørelse mellom 500 og 600 kroner pr. møte. Dette er en godtgjørelse som skal dekke deltakelse i selve møtet (normalt 3–5timer), gruppemøte i forkant av møtet (2–3 timer) samt tiden det tar å sette seg inn i et sakskart, eventuelt kontakte involverte parter etc. Om dette da skal vurderes som et lønnet verv eller ikke, og om det skal føres på meldekortet.
Det er i hovedsak snakk om medlemmer i kommunestyret og i hovedutvalg, og det er godtgjørelsen fra disse vervene som vil velte det hele. Vedkommende har heller ikke lov til å si fra seg godtgjørelsen. Resultatet er at han må melde forfall i perioden han er permittert, eventuelt søke permisjon fra sine verv.
Jeg synes dette er svært uheldig. Dette dreier seg tross alt om folkevalgte verv som holder liv i demokratiet. Dette vil dessuten utelukkende ramme folk i privat sektor. Det kan virke som om det gis noe ulike svar om hvorvidt en som er permittert kan opprettholde godtgjørelse fra folkevalgte verv, uten å tape ytelser.
Eksempelet i dette tilfellet er en person som blir 50 % permittert. Vedkommende har fått beskjed et sted om at han da ikke kan ha noen andre inntekter, heller ikke møtegodtgjørelser. Et annet sted får han beskjed om at folkevalgte verv ikke regnes i denne sammenheng, og at han kan fortsette med disse.