Gjermund Hagesæter (FrP): En utleier av et næringsbygg som er frivillig registrert i merverdiavgiftsregisteret, må etter dagens regler foreta en svært komplisert behandling av MVA på felleskostnader.
Ønsker finansministeren å forenkle rutinene, forbedre regelverket og forenkle muligheten for kontroll?
Begrunnelse
Dagens regler forutsetter at utleier må behandle felleskostnadene på linje med husleievederlaget. Dette betyr - litt forenklet - at det skal beregnes MVA på felleskostnadene overfor MVA-pliktige leietakere, mens det ikke skal beregnes MVA overfor leietakere som ikke er MVA-pliktige. Utleieren må videre, når han innberetter inngående MVA på sine innkjøp av de samme fellestjenestene, foreta en tilsvarende fordeling, fordi han bare har fradragsrett for felleskostnader som knytter seg til de MVA-pliktige leietakerne.
Mye tyder på at det er hensiktsmessig å bringe dette skillet til opphør, og at gårdeier i stedet kan viderefakturere felleskostnadene med MVA overfor alle leietakerne, og at han kan føre all tilsvarende inngående MVA fullt ut til fradrag. Dette vil lede til store administrative besparelser uten noen provenymessige konsekvenser for staten.
Felleskostnadene til et næringsbygg utgjør gjerne et mangfold av tjenester, f.eks. snømåking, vaktmestertjenester o.a., som det også kan være svært vanskelig å tidfeste. Dette medfører bl.a. at risikoen for feil avgiftsrapportering blir stor, bl.a. fordi det underveis vil kunne skje (store) endringer av byggets fordelingsbrøk, samtidig som det er svært tidkrevende å etterkontrollere og avstemme avgiftsregnskapet.
Ved å innføre en ensartet behandling av MVA på felleskostnader unngår man således risikoen for uriktig behandling av inngående avgift, samtidig som revisors kontroll og avstemningen av gårdseiers avgiftsregnskap vil falle lettere. Også det offentliges kontrollarbeid vil formentlig nyte godt av en slik endring. Forslaget vil også bringe regelverket i større harmoni med avgiftssystemet ellers ved at momsbelastningen og ansvaret for korrekt fradragsføring konsekvent "lempes" over på leietaker, som jo er den reelle forbruker av fellestjenesten.