Line Henriette Holten (KrF): Oppryddingen og mudringen i Oslo havn er nå avsluttet, og det planlegges liknende oppryddinger i Hammerfest, Harstad, Bergen, Grenland, Tromsø, Trondheim, Ålesund, Stavanger, Fredrikstad, Arendal og Listerregionen.
Med bakgrunn i de erfaringer en har høstet fra oppryddingen i Oslo havn og deponeringen i sjøen utenfor Malmøykalven i Oslofjorden - vil statsråden ta initiativ til en utredning av alternative behandlingsmetoder for giftholdige muddermasser, ev. vurdere å innføre forbud mot sjødeponering?
Begrunnelse
Oppryddingen i Oslo havn med deponering av giftholdig mudder i et sjødeponi utenfor Malmøykalven, har vært et omstridt prosjekt som har generert motstand og bekymring lokalt og i deler av miljøbevegelsen. I forrige uke tok statsadvokaten i Oslo ut tiltale mot Secora, Oslo Havn, NGI og flere enkeltpersoner for brudd på forurensingstillatelsen, falsk forklaring, og utslipp av kloakk i forbindelse med gjennomføring av opprydding og deponering.
Det finnes alternative metoder til sjødeponering av giftholdige muddermasser. Både i Hammerfest og i Sandvika har man bundet forurensningen i sement. Dette er så blitt brukt til byggegrunn for andre prosjekt. I Hammerfest er det byggegrunn for et kulturhus. Denne måten å gjøre det på ble fire millioner billigere for kommunen enn om man hadde valgt sjødeponi. I Sandvika laget man strandpromenade.
Rambøl startet i 2006 et forskningsprosjekt i samarbeid med bl.a. MD og Bellona for å forbedre metoden med å binde forurensning i sement. Dette skulle være ferdig i 2008.