André Oktay Dahl (H): Kan statsråden på bakgrunn av sine uttalelser til Dagbladet nett 13. 05. 2009 klargjøre hvorfor frister for analyser fra RMI ikke er nødvendig i Norge mens det er vanlig i f.eks. Sverige, samt hvorfor man ikke har krav på seg om å levere statistikk til oppdragsgiverne som man har f.eks. i UK?
Begrunnelse
Overfor Dagbladet nett 13. 05. 2009 gjør statsråden lange ventetider på analyser fra RMI til et Troms- problem, mens det er grunn til å anta at dette er situasjonen flere steder i landet. Statsråden uttaler i dette intervjuet at det ikke er behov for frister og at frister kan være uhensiktsmessig. I følge statsråden handler det hele om å ha nok maskiner og utstyr. Undertegnede er av den oppfatning at det må settes betingelser ved oppdragene. I land som UK og Sverige må laboratoriene forholde seg til frister. Både for laboratorienes egen del og slik at oppdragsgiverne skal kunne planlegge. Både UK og Sverige bruker 5 dager på referanseprøver og enkle sporprøver, mens man i Norge ikke vet.
Forutsetningene for å lykkes er en solid infrastruktur og gode rutiner. ISO-akkrediteringen bidrar til systematisk gjennomgang og hensiktsmessig tilrettelegging av gode rutiner for bl.a. mottak og behandling av prøver til utsendelse av svar. RMI sliter i dag med kundehåndtering så vel som avvikshåndtering. Spørsmålet kan også reises hvorvidt RMI oppfatter seg som en tjenesteyter og ikke bare en FoU bedrift ved UiO.
I UK må laboratoriene levere statistikk til oppdragsgiveren - politiet - hver måned. På analysetider, suksessrater (på hvor mange prøver og hvilken type prøver fikk de frem DNA profiler), og kostnader. I Norge foreligger det ikke en skikkelig rapport på noe av dette.