Jan Tore Sanner (H): I Dagbladet 11. juni avviser Finansministeren Høyres forslag om for fremtiden å slette klimakvoter fremfor å selge dem, eller bruke pengene fra salg til andre klimareduserende tiltak. Statsråden sier: "Hvis jeg hadde hatt 1,3 mrd kr mer å bruke på miljøtiltak, ville jeg brukt det på noe annet enn å slette kvoter.”
Hvilke andre tiltak sitter statsråden på, som kan fjerne like mye CO2 fra atmosfæren i 2009/2010, for en så lav kostnad som 1,3 mrd kroner?
Begrunnelse
Mengden kvoter som det er budsjettert med salg i 2009 er på 13,5 mill. tonn CO2-ekvivalenter. Dette tilsvarer om lag ¼ av Norges årlige klimagassutslipp eller om lag 9 år med full drift ved Energiverk Mongstad uten CO2-håndtering. Klimakvotene skal selges inn i EUs klimakvotehandelssystem (ETS). Miljøeffekten av et slikt kvotesalg er ikke drøftet i Budsjettet. Det norske slaget av klimakvoter vil ha som direkte konsekvens at utslippene av klimagasser fra de sektorer i EØS-området som er omfattet av kvotesystemet vil øke med 13,5 mill. tonn CO2-ekvivalenter i forhold til om Regjeringen hadde valgt å slette kvotene fremfor å selge dem. Finansdepartementet har bekreftet dette i svar på spørsmål fra Høyre, der departementet svarer:
"Dersom slettingen i alternativt skulle komme i tillegg til den allerede varslede overoppfyllelsen, ville dette innebære en reduksjon i klimagassutslipp på 13,5 mill. tonn."
Det Regjeringen gjør er et misbruk av det unntaket Norge har fått fra kvotedirektivets krav om at 90 % av kvotene skal tildeles gratis til bedriftene. Norge har fått anledning til å slippe gratistildeling til offshore sektoren. Likevel har Norge utstedt et antall kvoter som om offshore sektoren skulle få gratistildeling. Det gjør at regjeringen sitter på en mengde kvoter som de aldri har trengt, og som de har fått ved et smart grep, og som de nå bruker for å tjene penger på klimaets bekostning.
Regjeringens beslutning for 2009 har hatt bred tilslutning. Jeg utfordrer derfor Finansministeren på å se fremover. Det forslaget Høyre reiser handler om 2010, hvor man kan velge å fortsette salget slik at andre land kan øke sine utslipp, eller vi kan slette kvoter og dermed bidra til lavere utslipp - alternativt bruke pengene til andre utslippsreduserende tiltak.