Marianne Aasen (A): I Handlingsplan 2007-2010 for Miljø og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser, har man tydelige ambisjoner om en mer offensiv miljøpolitikk på innkjøpsområdet. Siden handlingsplanen ble vedtatt har det offentlige foretatt betydelige innkjøp.
Har man sett endringer i innkjøpene i mer miljøvennlig retning, og har den nye handlingsplanen ført til de adferdsendringer regjeringen ønsker; i hvilken grad vektlegges miljø når prisen blir noe høyere for svanemerkede produkter?
Begrunnelse
Det offentlige har påvirkning og stimuli for å skape en bedre miljøbevisst innkjøpspolitikk. Den direkte makten myndighetene har er spesielt stor i et land som Norge med en såpass stor offentlig sektor. At offentlige myndigheter handler miljøbevisst er bra for miljøet, men har også positive ringvirkninger ved at den delen av næringslivet som investerer i miljø belønnes.
Men å satse på miljø koster i mange tilfeller penger for bedriftene. De må dekke sine kostnader ved økt pris. Hvis staten som innkjøper vurderer pris konsekvent som mer avgjørende enn miljø i sin innkjøpspolitikk er det uheldig. Da vil neppe målene nås.
Merkeordningen og Svanemerket er en felles miljømerkeordning for Norge, Finland, Sverige, Island og Danmark. Svanemerket gir innkjøpere og forbrukere en trygghet om at disse produkter og varer representerer de minst miljøbelastede produktene på markedet. Svanen representerer høyeste miljønivå.
Stiftelsen Miljømerking kartla i 2006 nærmere tusen anbud med hensyn på miljøkrav. Undersøkelsen ble gjort innenfor områder hvor det er utviklet miljømerkingskrav, områder hvor det bør være mulig å stille konkrete miljøkrav.
Undersøkelsen viser at mer enn 35 % av offentlige innkjøpere ikke stiller konkrete miljøkrav utover krav om HMS erklæring.
Det viste seg også at det ikke stilles krav til miljø i ca 1/3 av alle offentlige anbud, ca 1/3 stiller et eller flere krav av "mer eller mindre relevans", mens den resterende ca 1/3 stiller krav i henhold til miljømerkets anbefalinger.
Situasjonen etter at handlingsplanen er vedtatt er forhåpentligvis bedre. Men konkret kunnskap om dette er viktig å få fram slik at vi får vite om vi oppnår disse viktige miljømålene.