Hans Olav Syversen (KrF): Finansdepartementet har besluttet å utelukke det israelske selskapet "Elbit" fra Statens pensjonsfond. Beslutningen er basert på en anbefaling av etikkrådet i mai 2009. Det synes som om etikkrådets anbefaling mer retter seg mot et lands politikk enn selve selskapets opptreden, noe som gir grunn til å spørre om rådets mandat og virkeområde. Å vurdere enkeltlands politikk krever en vesentlig mer grundig vurdering og er av betydning også i en utenrikspolitisk kontekst.
Hvor mener statsråden grensen bør gå i så måte?
Begrunnelse
Jeg viser til at etikkrådet selv uttaler i sin tilråding:
"Etikkrådets rolle er å vurdere selskapers medvirkning til brudd på de etiske retningslinjene til Statens pensjonsfond - Utland. Etikkrådet skal generelt ta stilling til selskapers egne subjektive forhold, ikke staters eller andre aktørers mulige normbrudd. Ved dette tilfellet står Etikkrådet imidlertid overfor en vurdering av et selskap som handler på oppdrag av egne statlige myndigheter som begår handlinger som må anses å være ulovlige."
Samtidig understreker rådet:
"Det ligger utenfor Etikkrådets mandat å gå detaljert inn i de mange folkerettslige spørsmål som er reist i forbindelse med byggingen av separasjonsbarrieren."