Anne Tingelstad Wøien (Sp): Nedlegging av skoler gir ofte som konsekvens at elevene får lengre skolevei. I dag er ca. 140 000 elever avhengig av skoleskyss for å komme seg til og fra skolen. For mange elever betyr dette lange bussreiser daglig. Lang reisevei er en belastning for elevene. Særlig alvorlig er det når barn ned i 5-6-årsalderen må kjøres lange strekninger daglig.
Vil statsråden ta initiativ til å utrede hvilke konsekvenser lang reisevei har for elevenes helse, læringsutbytte og trivsel og hva som er akseptabel reisetid for ulike trinn?
Begrunnelse
Lengre reisetid mellom hjem og skole medfører en merbelastning for elevene. Belastningen er trolig høyere dess yngre elevene er. Økt reiseavstand gjør elevene mer slitne, og påvirker dermed læringssituasjonen.
En undersøkelse foretatt av Nordlandsforskning i 2003 viser dessuten at skolenedlegging har ført til at færre elever deltar i aktiviteter på skolen på fritida i dag enn tidligere. Flere oppgir lang reiseavstand som årsak. Ifølge samme undersøkelse synes det også å være en sammenheng mellom skoleskyss og hvorvidt elevene liker seg bedre eller dårligere på den nye skolen.
Dette, i tillegg til at lokalsamfunnet mister en viktig møteplass og arena for fritidsaktiviteter, er negative konsekvenser som påvirker både elevenes sosiale miljø og læringsmiljøet.