Laila Dåvøy (KrF): Jeg viser til statsrådens svar på mitt skriftlige spørsmål om en ME-pasient datert 24.11.09. Det er riktig at pasienten nå har fått ernæringssonde. Dette er gjort på privat initiativ og ikke gjennom lokalt ansvarlig helsepersonell. Dersom sonden må skiftes eller på annen måte går ut, er situasjonen uløst. Familien har ingen faglig ansvarlig, får ikke resepter på utstyr mm. Ingen tar et helhetlig ansvar.
Kan statsråden bidra til at noen tar ansvar?
Begrunnelse
Det var tvingende nødvendig for familien å få nedlagt ernæringssonde, da deres sønn ikke klarte å ta til seg nok næring. Det tok ca 5 minutter og fungerer så langt problemfritt. Dette ble gjort på privat initiativ, med tilreisende fra andre deler av landet.
Situasjonen for familien er ikke løst. I dagene før sonden ble nedlagt tok familien i sin fortvilelse kontakt med departementet, som henviser til formell saksgang med vedtak og skriftlig klage. De tok også kontakt med ME-nettverket, familien hørte aldri noe derfra igjen. Det er etter min mening svært beklagelig at en familie som kjemper daglig på alle fronter skal måtte innhente vedtak og klage for å få den hjelp de har krav på. Mange familier før dem har ikke maktet tilsvarende, ikke minst fordi de møter en total mangel på forståelse for sykdommen og behovene.
Fastlegen har imidlertid nå sagt at de skal få sondemat-resept fremover. Men verken sykehuset eller fylkeslegen har til nå kunnet bidra til at pasienten får en ansvarlig lege som kan ta ansvar dersom sonden må skiftes ut eller faller ut på annen måte. Ei heller har de fått resept på nye sonder og utstyr som de trenger.
Familien har også søkt BPA. Det er usikkerhet om de kan få dette, når ME-pasienten selv ikke kan være arbeidsleder. Etter det jeg vet, kan familien i slike tilfeller administrere ordningen. Jeg håper statsråden kan bekrefte eller avkrefte dette.
Det er positivt at statsråden i sitt forrige svar slår fast at RHF har ansvar for utstyr m.m. også til hjemmet når spesialistbehandling foregår der. Problemet i dette tilfellet er at ingen har villet behandle en meget syk pasient i hjemmet, til tross for ME-diagnosen. Statsråden sier videre at det ambulante teamet kan bistå, men det har ikke nyttet, de henviser til lokale instanser.
Til sist må jeg medgi at det er leit å måtte skrive denne typen skriftlige spørsmål til statsråden. Men jeg ser ingen annen mulighet. Imidlertid dreier det seg om langt flere pasienter enn denne ene, som enten opplever det samme eller har vært gjennom det samme. Helsevesenet vårt fungerer ikke for mange av de dårligste ME-pasientene. Det at noen ME-pasienter er blitt hjulpet av nyere behandlingsmetoder er svært positivt, men mange meget syke ME-pasienter og deres familier opplever at dette nærmest er blitt en belastning, når helsepersonell ikke tror på at pasienten i realiteten er så syk som de sier.