Borghild Tenden (V): I forslaget til ny strålevernsforskrift heter det at anbefalingene fra ICNIRP skal følges også når det gjelder langtidseksponering.
Vil statsråden, som et ledd i en føre-var tilnærming, avvente behandling av denne forskriften til regjeringens ekspertgruppe har gjennomført sitt arbeid med å oppsummere den tilgjengelige kunnskapen om eksponering for svake høyfrekvente felt?
Begrunnelse
Den internasjonale kommisjonen for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling (ICNIRP) har satt grenseverdier for korttidseksponering. ICNIRPs anbefalinger (1998) slår fast at det ikke finnes tilstrekkelig forskning til å fastsette grenseverdier for langtidseksponering. I våre dager er folk flest langtidseksponert for stråling fra svake elektromagnetiske felt, og det er kommet mye ny forskning på dette området siden 1998.
En del av disse resultatene peker på helserisiko ved slik eksponering. Dette har medført restriktive holdninger i andre land. I Russland er helseministeriet og den nasjonale komiteen for ikke-ioniserende stråling enige om at barn under 18 år ikke bør bruke mobiltelefon. Helsesjefen i Salzburg-regionen i Østerrike har advart mot trådløst nettverk i skoler og barnehager. Den franske regjeringen vil forby bruk av mobiltelefon i barne- og ungdomsskoler. En amerikansk ekspertgruppe advarer mot trådløse rutere på skoler og vil ha varselmerking på mobiltelefoner. Dette gjøres altså på grunnlag av den risiko som nyere forskning har påpekt, og ikke med basis i ICNIRPs grenseverdier.