Mette Hanekamhaug (FrP): Fagskolene i Møre og Romsdal går en utfordrende fremtid i møte. En opprettholdelse av dagens finansieringsplaner fra statlig hold vil kunne medføre en rasering av fagskoletilbudet på kort tid. Satsen på stykkprisen per elev er lavere enn de reelle kostnadene og grunnet utilstrekkelige statlige midler ser fylket seg nødt til å skjære ned på tilbudet.
Er statsråden villig til å se på dagens med hensikt om å rette opp den skjevfordelingen Møre og Romsdal opplever?
Begrunnelse
Det norske arbeidsmarkedet har stort behov for yrkesrettet utdanning som ikke defineres som videregående opplæring eller høyere utdanning.
Fagskolene dekker dette vesentlige segmentet. De bygger på videregående skole og tilbyr utdanninger en ikke finner ved høyere utdanningsinstitusjoner eller som det er stor knapphet på ved offentlige høyskoler. Studentene går raskt ut i jobb og mange bidrar til innovasjon og entreprenørskap ved at de starter nye og levedyktige bedrifter.
Møre og Romsdal er et av landets beste fagskolemiljø, og er et svært viktig supplement til næringslivet i fylket. Spesielt innen maritim- og oljerelatert næring er fylkets fagskoletilbud viktig, da ungdommen får viktig kompetanse innenfor en svært aktuell næring for fylket. En nedbygging av viktige linjer på fagskolene vil helt klart bidra til utfordringer knyttet til kompetanseutvikling og rekruttering av kunnskap og kompetanse.
En ser også at Nordmøre har få andre tilbud for studenter som ønsker høyere utdanning, og en fjerning av dette tilbudet vil nærmest tvinge ungdommen ut herfra og slik bidra til en kompetanseutflytting. Et desentralisert fagskoletilbud er tidligere vært et uttalt ønske fra myndighetene, men følges ikke opp ved nødvendige midler eller ressurser.
Møre og Romsdal er i en særstilling når det kommer til finansieringen. De økonomiske overføringene som blir gitt fagskolene her er for lav i forhold til det faktiske kostnadsnivået. Dette fører til en situasjon hvor det vil bli kutt i fagtilbudet, færre klasser og flere studenter per lærer dersom staten ikke retter opp skjevfordelingen i dagens finansiering.