Gunnar Gundersen (H): Kritikken mot innføringen av kildeskatten er hard. Mye tyder på at forberedelsene har vært for svake og at man har manglet innsikt i hvilke konsekvenser innføringen har for den enkelte skattyter.
Har statsråden og departementet god oversikt over utslagene kildeskatten gir, og kan man anslå hvor mange det er av de som nå trekkes kildeskatt som normalt ikke ville ha betalt inntektsskatt i Norge?
Begrunnelse
Det kan være mange årsaker til at norske pensjonister velger å flytte til utlandet. Sykdom, levekostnader og klima er noen av dem. Kildeskatten har rammet mange av dem hardt, fordi de ikke har klart å framskaffe nødvendig dokumentasjon i tide. For en del med lave trygder og utbetalinger kan dette være så alvorlig at det er et spørsmål om utbetalingene når kildeskatten er trukket, er store nok til et forsvarlig livsopphold for skattyter og hans familie.
Mange pensjonister i viktige land som Spania og Thailand levde inntil rett før nyttår i den tro at kildeskatten ikke var noe som ville vedkomme dem. De har derfor hatt liten tid til å forberede seg. For mange med små utbetalinger kan kildeskatten dermed få store konsekvenser for livskvaliteten.
Det har kommet fram eksempler på personer som har så lav trygd at de ikke ville ha betalt skatt i Norge. De trekkes allikevel kildeskatt. Det er også eksempler på at kildeskatten medfører at utbetalingen blir så lavt at en kan sette spørsmålstegn ved om mottager har nok til forsvarlig livsopphold.
Skal en si noe sikkert om det, må en ha kunnskap om forholdene i mottagerlandet. Spørsmålet er om departementet har den nødvendige oversikt over de utslag kildeskatten kan gi for den enkelte.