Lise Christoffersen (A): Er det faktisk tilfelle at ansvaret for koordinert behandling på tvers av institusjoner og nivåer i helsevesenet ikke er noens ansvar fordi det mangler en klar lovhjemmel for ansvarsplassering, og vil statsråden da, etter å ha blitt kjent med problemet, så raskt som mulig ta initiativ til å få en slik lovhjemmel på plass, slik at pasientene kan sikres den behandlingen de har behov for?
Begrunnelse
NRK Østafjells har ved flere anledninger omtalt saken til en seks år gammel gutt fra Drammen, og den fortvilte situasjonen guttens foreldre opplever i møtet med norsk helsevesen. Han har en svært sjelden sykdom, kalt septooptisk dysplasi, som krever koordinert behandling fra mange avdelinger og sykehus.
Gutten har imidlertid ikke fått den behandlingen og oppfølgingen han har behov for. Foreldrene opplever at de må kjempe en evig kamp for sønnen sin. Dette har fått negative konsekvenser for gutten og skapt fortvilelse og engstelse hos foreldrene. Etter klage fra pasientombudet har helsetilsynet i Buskerud slått fast at sykdommen burde vært oppdaget og behandlet tidligere enn den ble.
Samtidig viser fylkeslegen og helsetilsynet til at det ikke er mulig å plassere ansvaret for sviktende behandling noe sted og begrunner det med manglende lovhjemmel for ansvarsplassering, når behandling krever koordinert innsats fra flere aktører.
Det skaper naturlig nok ytterligere frykt hos foreldrene, siden drammensgutten vil være avhengig av koordinert behandling, også i framtida. Dette er en betenkelig situasjon, ikke bare for denne familien, men for alle som trenger behandling fra flere aktører og nivåer i helsevesenet. I utgangspunktet skulle man tro at slik koordinering er et naturlig ledelsesansvar, og at egen lovhjemmel ikke burde være nødvendig. Hvis det ikke er slik, er det et behov for å få dette på plass så snart som mulig.