Øyvind Vaksdal (FrP): Har utenriksministeren nå endret sitt syn eller vil han fortsatt bidra til å bekjempe antisemittiske holdninger i Norge?
Begrunnelse
4. mars 2009 spurte undertegnede utenriksministeren om hva han ville gjøre for å bekjempe antisemittiske holdninger i Norge og hva han ville gjøre for at Norge ikke skulle bli oppfattet som et antisemittisk land.
Bakgrunnen for spørsmålet var Regjeringens ensidige anerkjennelse av den Hamas ledede regjeringen uten at kravene fra det internasjonale samfunn var fulgt opp, utenriksministerens endring i uttalelser under Gaza konflikten, regjeringsmedlemmer som tar til orde for boikott av israelske varer, samt uttalelser fra den israelske statsviter og forfatter Manfred Gerstenfeld som hevdet at Norge var den mest antisemittiske nasjon i Europa.
I sitt svar datert 11. mars 2009 skriver utenriksministeren bl.a.:
"Jeg støtter representanten Vaksdals fokus på kampen mot antisemittiske holdninger. De er et engasjement og en holdningskamp jeg tar del i. På den annen side kan jeg ikke gå god for at Norge oppfattes som et antisemittisk land internasjonalt".
Og i slutten av sitt svar skriver utenriksministeren:
"Samtidig er det slik at offentlige myndigheter ikke kan bekjempe antisemittisme alene. Det viktigste holdningsskapende arbeidet mot antisemittisme, rasisme og diskriminering må foregå i lokalmiljøet, på den enkelte arbeidsplass, skole, fritidsmiljøer etc. Dette krever innsats fra hver enkelt av oss".
Undertegnede oppfattet utenriksministerens svar som positivt.
Da Vanunu-saken verserte i media i desember fikk vi på nytt høre fra representanter for israelske myndigheter at Norge blir oppfattet som fiendtlig mot Israel.
Utenriksminsterens bidrag til den sterkt Israel-kritiske boken "Gazas øyne" har på nytt forsterket holdningene om et enda mer Israel-kritisk og antisemittisk Norge.
Dette bidrar til det stikk motsatte av det utenriksministeren skrev i sitt svar til meg.