Ketil Solvik-Olsen (FrP): Kraftbalansen i Midt-Norge er fortsatt svak, og regionen har behov for betydelig mengder importert kraft. Industrikraft Møre har et betydelig kraftprosjekt i regionen. De har fått konsesjon og utslippstillatelse, men det stilles i tillatelsen krav om CO2-rensing ved oppstart for å unngå å ødelegge vårt nasjonale CO2-utslipp. Den mest nærliggende løsning på kraftkrisen utelukkes derfor av politiske hensyn.
Vil statsråden muliggjøre realisering av prosjektet ved å gjøre konsesjonskravene realistiske?
Begrunnelse
I brev datert 15. mai 2009, fra miljøverndepartementet til Industrikraft Møre, hevder departementet at CO2-renseteknologien må regnes som tilgjengelig. Videre hevder departementet at det ville være uheldig å tillate nye CO2-utslipp ut fra ønsket om å bedre det nasjonale C02-regnskapet.
Kravet om C02-rensing ved oppstart fremstår som urealistisk, all den tid regjeringen selv anser teknologien som svært umoden. Teknologiprosjektet Mongstad begrunnes nettopp ut fra behovet for å utvikle teknologien og redusere prisene. Da fremstår det som urimelig at kommersielle aktører skal pålegges særnorske krav om å bruke en teknologi som ikke er kommersielt tilgjenglig i den skala det her er snakk om.
Denne situasjonen skjer samtidig som strømforbrukere i Midt-Norge opplever skyhøye strømpriser som følge av betydelig ubalanse i kraftmarkedet, og hvor et fullskala, moderne gasskraftverk ville bedret balansen betydelig.
Industrikraft Møre er forøvrig lokalisert kort vei fra både sentralnettet og store eksportpunkter for norsk gass, og ville bedret miljøregnskapet av brukt gass ved at man da først slapp å bruke energi til å sende den i rør til gasskraftverk i EU.