Vigdis Giltun (FrP): Etter 1 år med sykemelding, anbefaling fra lege om uføretrygd, overprøving av anbefalingen og 1,5 år på rehabilitering oppleves det av bruker som at vedtaket om å få innvilget uføretrygd ligger på vent.
Hvor lenge skal søkere måtte vente uten at det skjer noe aktivt i forhold til rehabiliterings- og avklaringssituasjonen før endelig avklaring og eventuelt godkjennelse av søknad om uføretrygd finner sted?
Begrunnelse
Denne personen har vært mye syk siden 2002, og i 2007 ble hun langtidssykemeldt. Fastlegen skrev legeerklæring i mai-2009 til NAV som hun leverte og som skulle overprøves der. Svaret ble at hun skulle fortsette å gå på rehabilitering, men rehabiliteringen har kun bestått av ventetid uten innhold. Hun måtte nå i februar innhente ny legeerklæring hvor legen gjentok samme anbefalingen på tross av at hun er ferdig utredet og fikk så beskjed om at skulle få høre fra NAV i april om hva som ville skje videre.
Det er en stor påkjenning for personer som går og venter i uker og måneder uten å vite hva som skjer videre. Helsetilstanden for denne personen har forverret seg, hun går med konstante smerter og sover dårlig, har nå også som følge av saksbehandlingen fått psykiske problemer.
NAV kontoret har vært behjelpelige, men det ser ut som de ikke klarer å komme videre med saken. Jeg kan ikke se meningen i at personer skal gå og vente i det uvisse uten at det skjer noe aktivt for, enten å få dem tilbake på jobb, eller for å få en endelig avklaring på om uføretrygden innvilges og mener det er uheldig hvis folk blir utsatt for sen saksbehandling hvis dette ikke har noen meningsfylt hensikt.