André Oktay Dahl (H): Når vil statsrådens og departementets gjennomgang av forholdet åpne skattelister og økningen i vinningskriminalitet i regi av ulike øst-europeiske bander manifestere seg i en sak som Stortinget kan forholde seg til og fatte vedtak på bakgrunn av, og når vil statsråden vurdere å kjøpe fengselsplasser i utlandet for å forebygge nettverksbyggingen som skjer i norske fengsel og er statsråden fortsatt avvisende til umiddelbart å bruke akkrediterte DNA-analysemiljø om nødvendig ved å kjøpe seg inn på eiersiden?
Begrunnelse
I fjor etterlyste undertegnede en gjennomgang av i hvilken grad åpne skattelister medfører økt kriminalitet i Norge i form av at utenlandske kriminelle får bedre oversikt enn godt er i forhold til å plukke ut sine ofre. Statsråden svarte den gang overfor NRK Dagsrevyen at dette var noe som departementet skulle se på og foreta en slik gjennomgang av. Følgende forslag fra Høyre ble dessverre nedstemt av flertallet på Stortinget ved behandlingen av statsbudsjettet for 2010:
"Stortinget ber Regjeringen innen Revidert nasjonalbudsjett legge frem en egen sak med vurdering av i hvilken grad offentliggjøring av skattelister, kobling til nye søkemetoder, sosiale medier og lignende bidrar til å fremme økonomisk, organisert kriminalitet og ID-tyverier og med konkrete forslag til å avbøte konsekvensene av offentliggjøringen".
Tidligere har statsråden avvist å kjøpe fengselsplasser i kriminelles hjemland, f.eks. ved bruk av EØS-finansieringsmekanisme, selv om det er god grunn til å anta at flere kriminelle bak murene i norske fengsel videreforedler allerede etablerte nettverk, men også bygger nye.
Nylig debatterte Stortinget Høyres forslag om umiddelbart å ta i bruk det eneste akkrediterte DNA-analysemiljøet i Norge, Gena i Stavanger, for å sikre at Stortingets forutsetninger om antall registreringer i DNA-registeret skulle bli nådd. Det er et paradoks at statsråden er så vidt opptatt av å trekke frem norsk tilslutning til Prum-samarbeidet som ledd i å bekjempe organisert kriminalitet med internasjonale forgreininger, mens han samtidig ikke bruker nasjonal kompetanse til å sørge for at Norge selv gjør det som trengs, men venter i åresvis på at andre miljøer kanskje blir etablert i Tromsø. Igjen bes statsråden om å vurdere hvorvidt statlig overtakelse av Gena er aktuelt, siden det er frykten for "kommersielle interesser" som har vært brukt som argument mot å bruke den kompetansen som finnes og som kunne ha gjort blant annet bekjempelsen av organisert vinningskriminalitet mer effektiv.