Gunnar Gundersen (H): Gassmarkedene i verden er i sterk endring. Det betegnes som et kraftig teknologisk skift at "shale gas" er blitt økonomisk utvinnbar. Mange importland kan bli selvforsynte med gass. Dette vil kunne få store konsekvenser for norsk økonomi, aktiviteten på norsk sokkel og på utvikling og oppbygging av Statens Pensjonsfond - Utland.
Hvordan ser og bedømmer statsråden framtiden for gassmarkedene og må det utvikle nye prognoser på basis av det teknologiske skift og den endrede markedssituasjonen?
Begrunnelse
I bladet "Economist" 13.3.10 vies skifergass stor oppmerksomhet gjennom en lengre analyse. Der kommer det fram at forekomstene den teknologiske utviklingen nå har gjort økonomisk tilgjengelige, er så store at enkelte mener at USA kan være selvforsynt i 100 år. Gass-prisen i USA er halvert på kort tid og land som var forventet å bli store importører av gass, forventes nå å kunne bli eksportører eller selvforsynt. Det sies i artikkelen at "Gazprom postponed its Shtokman gasfield project by three years because of the change in the market". Dette viser at markedsendringene påvirker alle og endrer forutsetningene verden rundt.
Mye tyder på at Norge har passert toppen som oljeprodusent. Gassforekomstene skulle bringe oss inn i en ny framtid. Det er allerede foretatt store investeringer både i utbygging og håndtering av gass. Lønnsomheten av disse vil bli påvirket, men det er mer interessant å se på hvordan dette påvirker framtidig aktivitet og investeringer i Norge. I artikkelen i "Economist" refereres det til økonomer som mener at EUs behov for import av gass vil "be a third less in 2030 than the European Commission forecast in 2005".
Igjen, det er sterke og kraftige endringer også i Norges nærmarked når det gjelder gass.
Prognosene for utviklingen av norske olje- og gassinntekter er viktig med hensyn til hvilket handlingsrom norsk økonomi har framover. Derfor er det interessant å få finansministerens vurdering av endrede forutsetninger i et så viktig marked for Norge som for gass.