Øyvind Håbrekke (KrF): Mye tyder på at stadig flere norske borgere velger å benytte surrogatmødre i utlandet. Denne praksisen reiser en rekke etiske og juridiske spørsmål, både når det gjelder barnets og morens stilling. Det er forståelig at barnløse ønsker seg barn. Det er imidlertid viktig å se på de etiske utfordringene, ikke minst hva gjelder utnyttelse av fattige kvinner i andre land.
Vil statsråden aktivt gå ut og advare mot at norske borgere benytter slike tilbud, samt spre målrettet informasjon for å forebygge at flere velger det?
Begrunnelse
Vi har gjennom reportasjer i ulike medier sett hvordan surrogati har blitt en industri der fattige kvinner kan bli tvunget til å leie ut kroppen sin. Fattige kvinner får betaling for en tjeneste de frivillig tilbyr. Det er ingen grunn til å tvile på at den økonomiske situasjonen ofte medvirker til at kvinner stiller opp. Dette reiser en lang rekke etiske og juridiske problemer. Når det befruktede egget er i kvinnens kropp, hvem sitt barn er det da? Dersom kvinnen ønsker å ta abort, kan hun det? Dersom kvinnens følelsesmessige tilknytning til barnet hun bærer på blir for sterk, kan noen kreve at hun selger det?
Et svangerskap er en stor påkjenning for kvinnens kropp og psyke. Kroppen blir utsatt for stor fysisk belastning, og det er også forbundet med risiko. Dessuten knyttes som regel sterke følelsesmessige bånd i løpet av de 40 ukene svangerskapet varer.
I tillegg til de etiske utfordringene surrogati gir når det gjelder kvinnene som bærer frem barnet, reises også en rekke etiske og juridiske spørsmål når det gjelder barnet som fødes.
Praksisen utfordrer blant annet prinsippet om retten til å få kunnskap om sitt biologiske opphav, den skaper også stor usikkerhet rundt barnets juridisk stilling.