Ketil Solvik-Olsen (FrP): Folk flest og næringslivet har i vinter betalt dyrt for sitt kraftbehov. Prisen har flere ganger vært over 10 kr/kwt. Dette har skapt betydelige reaksjoner i befolkningen, og kritikken mot kraftmarkedet har vært påtagende. NRK melder i dag at myndighetene skal granske vinterens rekordhøye strømprise i Norge. Undersøkelsen skal blant annet se på de store prisvariasjoner og prisfluktuasjoner. Det er bra.
Vil statsråden fremlegge rapporten for Stortinget, samt følge opp med eventuelle forslag til tiltak?
Begrunnelse
I Stortingets spørretime 3. mars fastslo statsminister Stoltenberg at kraftmarkedet er gjennomregulert av politikere, både på eiersiden, transportsiden og prosjektsiden. Dermed påligger det også Stortinget en viktig funksjon å sikre at reguleringene og funksjonen i markedet fungerer. Det ekstreme prisnivået man har opplevd flere ganger den siste tiden tyder på at markedet er i ubalanse.
Kraftmarkedet er ment å bidra til en effektiv bruk av en knapp ressurs. De politiske endringene for kraftmarkedet i 1991 har bidratt til en mer rasjonell og effektiv kraftsektor. Samtidig har den politiske viljen til å bygge ut mer kraft blitt mer restriktiv mens forbruket har fortsatt å øke. Kraftbalansen har dermed blitt strammere, og under den rødgrønne regjeringen har strømprisen steget merkbart og ikke minst med betydelig økning i prissvingningene.
Undertegnede mener kraftmarkedet er den foretrukne måten å organisere transaksjonene mellom strømprodusenter og -forbrukere på.
Samtidig er det viktig å sikre legitimitet for markedet og hindre at aktører kan misbruke det, bevisst eller ubevisst. Myndighetenes gjennomgang er derfor nødvendig, og rapporten bør forankres i Stortinget, som er ansvarlig for regler og føringer for kraftmarkedet.