Gunnar Gundersen (H): Aftenposten skrev den 6.4. om store våningshus og fredete bygninger som forfaller. Husene er viktige kulturbærere og representerer store kulturverdier. De er en del av historien og kulturlandskapet.
Har statsråden oversikt over hvor mange bygninger som er fredet av Riksantikvaren og hvilken provenyeffekt ville det ha å gi eiere av fredete bygninger og våningshus tilbake retten til regnskapsligning?
Begrunnelse
Store våningshus på gårder i Norge var bygget for en annen tid. Mange av de gårdene der en finner de største byggene var egne samfunn på den tiden de ble bygget. I dag er situasjonen og ikke minst økonomien i gårdsdriften en helt annen. I mange tilfeller jobber selv eier utenfor gårdbruket og bruker det meste av ledig tid utover jobben til vedlikehold. Ivaretakelse av disse husene blir på mange måter den enkeltes livsoppgave.
Å vedlikeholde og ivareta fredete bygninger er generelt en stor og krevende utfordring for eierne. En kan ikke velge og vrake i standardløsninger som er billige og lettvint tilgjengelig når kvaliteten ved bygningen skal ivaretas. Resultatet er at arbeidet lett blir vesentlig dyrere enn om en skulle bygge nytt. I mange tilfeller er det kun et fåtall håndtverkere som kan utføre oppgaven. Utfordringene rundt de "små og verneverdige fagene" der en del av den gamle byggkompetansen er i ferd med å forsvinne helt, er velkjent. Å øke mulighetene for at eiere av fredete bygninger og store våningshus skal kunne makte utfordringen, er derfor også viktig for å bidra til å holde denne kompetansen i hevd.
Eierne av disse byggene møtes også med en forventning fra samfunnet om at verdiene skal ivaretas.
Det vil dermed være rimelig at det fra samfunnets side gis et insentiv til eier for å bidra til at belastningen ved å ivareta disse bygningene blir lettere å bære for den enkelte eier.