Robert Eriksson (FrP): Ifølge Aftenposten 27. mars 2010, fremkommer det at Nav har brukt 3,8 milliarder kroner på eksterne konsulenter over Nav-budsjettet på tre år. Det fremkommer videre i samme artikkel at hver femte krone på arbeids- og velferdsetatens budsjett gikk i fjor til kjøp av konsulenttjenester. I dag eksisterer det ikke en oversikt over hvor store kontrakter og utbetalinger de største konsulentselskapene har mottatt.
Vil statsråden sørge for at en slik oversikt utarbeides?
Begrunnelse
En oversikt over konsulentbruken i Nav i årene 2007 - 2009, viser at det er brukt 3,8 milliarder kroner på kjøp av eksterne tjenester. I følge opplysninger som fremkommer i Aftenposten 27. mars 2010, har hver femte krone på arbeids- og velferdsetatens budsjett gått til å kjøpe tjenester fra eksterne konsulenter. 1,3 mrd. kr. har gått til å få på plass pensjonsreformen. Til Nav-reformen er det brukt 915 mill. kr. "Utvikling"-konsulenter har vært leid inn for 500 mill. kroner, og konsulentutgiftene til drift av ulike Nav-tjenester har kostet 1,1 mrd. kroner.
Undertegnede har forståelse for at man i et viss omfang kjøper eksterne tjenester fremfor å bygge opp egen kompetanse som man siden ikke vil ha bruk for. Men i dette tilfellet snakker vi om utstrakt bruk av eksterne konsulenter, og at man i tillegg ikke har noen oversikt over kontrakter og utbetalinger til som de største konsulentselskapene har mottatt.
Undertegnede vil videre vise til at Riksrevisjonen har tidligere kritisert konsulentbruken i Nav og påpekt at bruk av konsulenter medfører økte kostnader og kan medføre at nødvendig kompetanse og fagmiljøer bygges opp utenfor etaten.
Undertegnede finner det svært underlig at Nav ledelsen mener det ikke har vært hensiktsmessig å holde oversikt over hvor store kontrakter og utbetalinger de største konsulentselskapene har mottatt.