Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1077 (2009-2010)
Innlevert: 22.04.2010
Sendt: 23.04.2010
Besvart: 04.05.2010 av utenriksminister Jonas Gahr Støre

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 22. mars ble Oswaldo Álvarez Paz, tidligere guvernør og presidentkandidat for det kristendemokratiske partiet i Venezuela, arrestert for å ha fornærmet president Hugo Chavez. Bakgrunnen var uttalelser han kom med i et TV-program to uker tidligere. Han kan bli dømt til opp til 16 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i anklagene.
På hvilken måte vil utenriksministeren ta opp med venezuelanske myndigheter nødvendigheten av full ytringsfrihet generelt og Álvarez Paz sin skjebne spesielt?

Begrunnelse

Siktelsen mot Álvarez Paz lyder på ”konspirasjon, spredning av falsk informasjon og oppvigleri”. Forbrytelsen var at han sa at Venezuela har blitt en frihavn for narkosmuglere, og at han støttet beskyldningene som en spansk dommer har kommet med, om at Venezuelas regjering har samarbeidet med separatistorganisasjonen ETA og kolombianske opprørsgrupper. Human Rights Watch og andre menneskerettighetsgrupper betegner arrestasjonen som nok et angrep på ytringsfriheten i Venezuela.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Situasjonen i Venezuela er svært polarisert, og tilgangen på objektiv informasjon er begrenset. Jeg er likevel i økende grad bekymret for ytringsfrihetens kår i Venezuela, og baserer dette bl.a. på FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, Human Rights Watch, Amnesty International og Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen. Når dette er sagt, er det fortsatt mitt inntrykk at det i Venezuela finnes en aktiv og kritisk presse.
Når det gjelder den konkrete saken du viser til, kan det bekreftes at Oswaldo Alvarez Paz ble arrestert 22. mars for sine uttalelser om at Venezuela er fristed for narkotikatrafikk og for å ha sagt seg enig i den spanske dommeren Velascos påstand om at Venezuelas regjering har tilrettelagt for samarbeid med ETA og FARC. Dette er alvorlige anklager og blir nå behandlet ihht. Venezuelas lovgivning. Norge vil følge saken nøye.
Norge har gode, men ikke veldig nære, forbindelser med Venezuela. Det mest effektive vi kan gjøre, er å si klart ifra at vi er oppmerksomme på saken til Oswaldo Alvarez Paz og vår bekymring omkring ytringsfrihetens kår. Dette vil vi gjøre i de kontakter vi har med venezuelanske myndigheter. Vi har videre en nær dialog med likesinnede land og EU, herunder EU-formannskapslandet Spania, som observerer saken til Oswaldo Alvarez Paz løpende. Vår ambassade i Caracas har tett kontakt med andre lands ambassader og utveksler vurderinger av situasjonen. Jeg mener det er viktig at vi står sammen med andre som deler våre holdninger og bekymringer.
For ordens skyld vil jeg også påpeke at Utenriksdepartementet har tett kontakt med flere menneskerettighetsorganisasjoner i Venezuela. Vi støtter flere venezuelanske menneskerettighetsforsvarere og deres prosjekter - blant annet organisasjonene Control Ciudadano og Reforma Judicial, som fokuserer på MR-forsvareres rettigheter nasjonalt og i regionene. De senere årene har det vært gitt støtte til medieprosjekter i regi av Carter-senteret som har skapt dialog mellom pressefolk fra de ulike politiske gruppene i landet. Norge har også hatt valgobservatører i Venezuela.