André Oktay Dahl (H): Hvorledes vurderer statsråden nivået på norske politifolk i forhold til for eksempel arrestasjonsteknikk, treningsfrekvensen i forhold til skarpe situasjoner, og hvilke konkrete tiltak vil bli iverksatt for å styrke nivået?
Begrunnelse
Etter Obiora-saken i 2006 ble det av Politidirektoratet iverksatt en undersøkelse for å sjekke nivået på norske politifolk i forhold til arrestasjonsteknikk. Denne ble gjennomført med en kombinasjon av spørreskjema til over 4700 politibetjenter, og med praktisk test av 199 personer. Testene ble gjennomført på det laveste nivået som forventes til eksamen; Nedleggelsesteknikk framover og bakover, og hvor den som pågripes står stille. Det er et underkrav sammenlignet med virkeligheten, hvor man er stresset, den som pågripes gjør motstand og det kanskje er både mørkt og glatt. Resultatet var nedslående: 6 av 10 ville ha strøket i eksamen i arrestasjonsteknikk.
Politifolk må forutsettes jevnlig å trene på arrestasjonsteknikk for å vedlikeholde ferdighetene. I dag foregår lite organisert trening og det er grunn til å anta at dette gjelder flere ting.
Onsdag ble politimannen Olav Kildal (58) stukket ned og drept av en psykisk syk 62-åring da politiet da politiet skulle hente ham hjemme for å få han innlagt på psykiatrisk sykehus. Det er selvfølgelig for tidlig å konkludere på hele hendelsesforløpet, men ting tyder på at det er grunn til å stille flere spørsmålet knyttet til hvordan dette oppdraget ble håndtert.