Gjermund Hagesæter (FrP): Hvilke kriterier har Finanstilsynet for å åpne granskning av en revisor som følge av en bekymringsmelding om vedkommendes virksomhet eller uavhengighet, og er kriteriene hjemlet noe sted?
Begrunnelse
I noen tilfeller er det mistanke om at revisor ikke har tilstrekkelig uavhengighet eller utfører sin virksomhet ihht. revisorloven, og dette kan få store økonomiske konsekvenser for enkeltpersoner, som f.eks. aksjeeiere.
Man kan da sende en henvendelse til Finanstilsynet om å se nærmere på revisors virksomhet og uavhengighet, men få til svar at Finanstilsynet ikke ønsker å gå videre med saken.
Noen har også inntrykk av at Finanstilsynet helst prioriterer større saker. På Finanstilsynets hjemmesider finnes det lite informasjon om kriterier for å granske en revisor etter et oppdrag man mener er i strid med lover og regelverk. Det ønskes derfor besvart om det i Finanstilsynet arbeides etter bestemte kriterier, og om disse er lovhjemlet, hjemlet i forskrift eller om dette kun er en ren skjønnsvurdering.
Hvis det er slik at Finanstilsynet kun er en offentlig kontrollinstans for store alvorlige saker etter egne prioriteringer, ønskes finansministerens vurdering av hvorvidt det burde opprettes en enhet som er egnet til å behandle kritikkverdige saker av mindre format, slik at også den vanlige borgers rettigheter i større grad blir ivaretatt.