Dagfinn Høybråten (KrF): Hva er forklaringen på at statsråden har forlangt at Forsvarets stabsskole fjernet en israelsk offiser fra programmet for et internasjonalt seminar og hva er departementets generelle syn på at Forsvaret også ønsker å trekke lærdom fra krigshandlinger og konflikter Norge tar avstand fra?
Begrunnelse
Da Forsvarets stabsskole inviterte til et internasjonalt seminar om spesialoperasjoner, var målet å lære å forstå dem bedre. Én av dem som skulle delta var en offiser i det israelske forsvaret som har skrevet en kritisk analyse av Israels tidligere krigserfaringer. Den politiske ledelsen har i følge NRK grepet inn overfor Forsvarets stabsskole og bedt utdanningsinstitusjonen om å stryke offiseren fra programmet fordi hans deltakelse var ”unaturlig” da Norge tok sterk avstand fra det som skjedde i Libanon i 2006. I ettertid opplyser Forsvarsstaben at man har valgt å avlyse hele seminaret.
Episoden utløser et behov for å få vite om det er slik at statsråden normalt pleier å styre innholdet i utdannings- og seminarprogrammet ved Forsvarets stabsskole og om det som har skjedd i denne saken er uttrykk for en mer prinsipiell linje om at Forsvaret ikke skal lære av kritiske analyser fra konflikter Norge har tatt avstand fra eller om det er uttrykk for en mer spesifikk akademisk boikott av kunnskap fra Israel fra Forsvarsdepartementets side.