Line Henriette Holten (KrF): Hva er årsaken til forsinkelsene i planleggingsfasen for TCM, og er helse- og miljørisiko knyttet til amin-utslipp til luft noe av grunnen til at TCM ikke vil være operativt før 2012?
Begrunnelse
Planleggingen av testsenteret på Mongstad startet sent 2006 og målet var å få testsenteret operativt høsten 2010. Med en slik plan var det mulig med en begrenset testing/utprøving av ny teknologi i testsenteret før denne teknologien kunne inngå i et fullskala fangstanlegg der investeringsbeslutning tas i 2012 og som kunne være operativt i 2014. De to teknologiene som skal testes ut er amin teknologi og Chilled Ammonia-teknologi (CAP). For tidlig fullskala rensing av røykgass fra kraftvarmeverket (CHP) er amin teknologi den mest modne og derfor mest aktuelle.
Forsinkelser i planleggingsfasen for TCM og endret plan for gjennomføringsfasen tilsier at TCM ikke vil være operativt før 2012.
I Gassnova og Statoils samkjøringsrapport av 15. april 2009 står følgende:
"Det konkluderes med at det etter samkjøringsfasen er en lik risikotilnærming mellom Gassnova og StatoilHydro i forhold til avklaring av helse- og miljørisiko forårsaket av aminutslipp til luft. Dette inkluderer krav om at ny teknologi skal være kvalifisert, inkludert at helse- og miljørisiko er kjent og funnet akseptabel, før DG3. Det bør imidlertid allerede til DG2 foreligge indikasjoner på at dette er mulig.
Aktiviteter for avklaring av helse- og miljørisiko vil være på kritisk linje for en gjennomføringsplan om tidligst mulig CO2fangst (2015). Årsakene er følgende: Det er identifisert et betydelig gap i kunnskap som må fylles, og dette avhenger til dels av resultater fra grunnforskning. Det eksisterer per i dag ingen anerkjente protokoller for gjennomføring av studier, eller retningslinjer/erfaring for kvalitetsvurdering av resultater fra studiene. Dette vil ikke være klart før ut i konseptfasen. Det eksisterer derved en ikke ubetydelig risiko for at de resultater man er avhengig av ikke lar seg Toksisitetstesting (inkl, avklaring av kreftfare) er tidsstyrende. En fullstendig dokumentasjon av kreftfare tar normalt tre år. Det er i denne planen forutsatt at resultater som kan gi indikasjoner er klare etter ett års kreftstudier, og at resultater som det kan konkluderes ut fra er klare etter to års kreftstudier".