Øyvind Vaksdal (FrP): Vil olje- og energiministeren bidra til bedre rammevilkår for kraftforedlende industri gjennom eksempelvis en harmonisering med EUs retningslinjer for CO2 utslipp og kvotetildeling, i tillegg til å åpne for økt kraftproduksjon i Norge?
Begrunnelse
Stortinget vedtok for om lag ti år siden etter påtrykk fra ESA å utfase de myndighetsbestemte kraftkontrakter. Det var på dette tidspunkt god balanse mellom tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet og konkurransedyktige priser. Økt forbruk uten at dette ble kompensert med økt kraftproduksjon medførte etter hvert ubalanse i kraftmarkedet og bidro til at vi ble avhengig av større integrasjon i både nordisk og europeisk kraftmarked. Dette førte igjen til at kraftprisen steg og medførte problemer for industriens lønnsomhet.
Stortinget vurderte våren 2005 mulighetene for å finne løsninger på disse utfordringer gjennom et nytt industrikraftregime. Alle opposisjonspartiene som den gang bestod av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti stod bak vedtaket om å utrede muligheten for dette. I valgkampen samme høst lovet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti uten forbehold å innføre et nytt industrikraftregime så snart de kom i regjering. Nå snart fem år senere har man ikke vært i nærheten av å følge opp dette løftet og det er for lengst avslørt som valgflesk uten reelt innhold.
Høye kraftpriser, særnorske utslippskrav og avgifter har i tillegg til et generelt høyt kostnadsnivå skapt store problemer for kraftforedlende industri i Norge. Dette har medført manglende investeringer i Norge og man flytter investeringer til steder der man knapt har krav til utslipp hverken for kraftproduksjon eller selve industriproduksjonen.
Et eksempel på dette er Norsk Hydros nedlegging av Søderberganlegget på Karmøy der 600 ansatte mistet jobben og der det planlagte K6 anlegget er utsatt eller skrinlagt. Samtidig bygget Hydro et stort aluminiumsanlegg i Qatar.
Ifølge Haugesunds Avis 25. mai hevder en talsmann for Hydro at man nå likevel øyner et håp for at vi kan få konkurransedyktige kraftpriser i Norge gjennom å innføre det samme utslipps- og kvoteregime som man vil i EU. Dette kan også øke muligheten for at Hydro igjen vil investere i Norge. Norsk Hydro ber norske myndigheter nå følge opp.